Mitrofanovs: Ārlietu ministrijas pārskats par nepilsoņiem tā ir genocīda uzslavēšana

© Sputnik / Sergey MelkonovEiropas Parlamenta deputāts Miroslavs Mitrofanovs
Eiropas Parlamenta deputāts Miroslavs Mitrofanovs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas ĀM atskaitījās ANO par nepilsoņu skaita samazināšanu gandrīz divas reizes.

RĪGA, 17. oktobris - Sputnik. Latvijas ĀM nodarbojas ar genocīda uzslavēšanu, sniedzot par valsts sasniegšanu no 2008. gada divu reizes nepilsoņu skaitu, paziņojis Eiropas Parlamenta deputāts Miroslavs Mitrofanovs RIA Novosti.

Otrdien valdība pieņēma Ārlietu ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu par Latvijas Starptautiskā Pilsonisko un politisko tiesību pakta izpildi. Ziņojumā teikts, ka Latvijas nepilsoņu skaits kopš 2008. gada ir samazinājies gandrīz divas reizes – no 20% no kopējā iedzīvotāju skaita līdz 11,6% un sastāda aptuveni 214 tūkstošus cilvēku.

Latvijas Saeimas vēlēšanas - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Kasīdamies un uz Putina portretu skatīdamies": Gasparjans par vēlēšanu fiasko Latvijā

"Man negribētos pielietot radikālus terminus, bet ĀM atskaite būtībā ir genocīda uzslavēšana. Lieta tāda, ka naturalizācijas valsts politika nodrošināja nepilsoņu skaita samazinājumu tikai par 22 procentiem. Pārējie zaudējumi ir emigrācija, citu valstu pilsonības iegūšana un nepilsoņu izmiršana. Proti, valsts politika uz vienu piektdaļu veicina Latvijas pilsonības iegūšanu, bet četri piektie ir vērsti uz nepilsoņu izspiešanu no valsts un nelabvēlīgu apstākļu radīšanu, kas noved pie šīs iedzīvotāju grupas izmiršanas. Tas ir genocīds, " - paziņojis Mitrofanovs.

Latvijā dzīvo gandrīz divi miljoni cilvēku. Ap 250 tūkstošiem no tiem ir nepilsoņi – bijušie PSRS pilsoņi, kuri pēc Latvijas neatkarības atgūšanas palika Latvijā, taču, kuru senči nedzīvoja republikā līdz 1940. gadam, lielākoties tie ir krievvalodīgie. Nepilsoņi ir pastāvīgie republikas iedzīvotāji, taču viņu tiesības ir ierobežotas.

Dažādās starptautiskās platformās, tostarp, EDSO, Krievija vairākkārt piesaistīja uzmanību krievvalodīgo stāvoklim gan Latvijā, gan citās Baltijas valstīs. Krievijas ĀM aicina Baltijas valstis "iznīdēt apkaunojošo nepilsonības institūtu".

Ziņu lente
0