Politika

Dombrovskis: "Saskaņa" neieviesīs divvalodību un nemainīs valsts kursu

© Sputnik / Sergey MelkonovVjačeslavs Dombrovskis
Vjačeslavs Dombrovskis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Citas partijas saprot, ka "Saskaņa" nav ne prokrieviska, prokrievijiska partija, un turpina neformālas sarunas ar to par valdības veidošanu, pastāstīja Vjačeslavs Dombrovskis.

RĪGA, 17. oktobris — Sputnik. "Saskaņa" turpina neformālas sarunas ar dažādu partiju pārstāvjiem, ne tikai ar KPV LV, pastāstīja premjera kandidāts Vjačeslavs Dombrovskis intervijā NRA.

Konkrētas partijas Dombrovskis nenosauca, paskaidrojot, ka par neformālajām sarunām pēc definīcijas neformālās sarunas ir tādas, par kurām publiski nerunā.

Vjačeslavs Dombrovskis - Sputnik Latvija
Vjačeslavs Dombrovskis: premjera amats pienākas mums

Premjerministra amata kandidāts atkal uzsvēra, ka bez "Saskaņas" nav iespējams radīt ilgtspējīgu valdību. Teorētiski varētu izveidot koalīciju no citām partijām, bet, pēc politiķa teiktā, ir grūti pat vienkārši uzskaitīt visas pretrunas starp tās iespējamiem locekļiem, nemaz nerunājot par to, kurš, kam, ko pateica personīgi pirms vēlēšanām; dažreiz pat nav skaidrs, vai tiesībsargājošās iestādes var šādus izteikumus atstāt bez uzmanības.

"Tas varētu būt ļoti, ļoti sarežģīti, izveidot valdību bez saskaņas un "Saskaņas"", - uzsvēra Dombrovskis.

Tāpēc dažādu partiju pārstāvju neformālās sarunas ar "Saskaņu" turpinās.

"Viņi labi saprot, ka "Saskaņa" nav ne Kremļa partija, ne prokrieviska, prokrievijiska partija. Runa ir par tādu nožēlojamu tradīciju Latvijas politikā, kurā pretēji Satversmes garam un burtam ne visi Latvijas iedzīvotāji un pilsoņi tiek uzskatīti par vienlīdzīgiem. Šajā situācijā politiķi baidās pirmie lauzt šo tradīciju. Tas ir vienīgi drosmes jautājums.

Nav jau viņiem par, kas notiks labi, jo, "Saskaņai" un personīgi vadot valdību, ģeopolitiskais visa un nekāda divvalodība," - uzsvēra Dombrovskis.

Vai atbalstīs atbildes kārtā

Uz žurnālistes jautājumu, vai "Saskaņa" atbalstītu Vējoni otrajam termiņam, ja viņš uzticētu viņiem veidot valdību, Dombrovskis atbildējis, ka par šo jautājumu lēmums vēl nav pieņemts.

Turklāt politiķis augsti novērtēja prezidenta priekšlikumu automātiski piešķirt pilsonību nepilsoņu bērniem.

"Mums ir ļoti žēl, ka valdošā koalīcija, ieskaitot partijas ar it kā eiropeiskām vērtībām, nespēja atbalstīt šo priekšlikumu. Katrā ziņā šī prezidenta iniciatīva ir labs piemērs un paraugs tam, ko prezidents var darīt, lai vienotu Latvijas tautu," – atzīmējis Dombrovskis.

Ir gatavi pārskatīt veselības aprūpes finansēšanas modeli

Komentējot dažu jaunu Saeimas partiju vēlmi atcelt veselības reformu, Vjačeslavs Dombrovskis teica, ka "Saskaņa" potenciāli ir gatava atkārtoti apspriest šo jautājumu.

Politiskā partija KPV LV - Sputnik Latvija
Politika
KPV LV atteikusies doties uz koalīcijas veidošanas pārrunām ar JKP

Premjera kandidātam ir grūti komentēt visus faktorus, kas ietekmēja partijas lēmumu atbalstīt valdības priekšlikumu par reformu.

"Cik sapratu, tad, kad tas bija piedāvāts, tika izteikti kaut kādi pieņēmumi, cerības, solījumi, kuri realitātē izrādījušies nedaudz savādāki. Līdz ar to Saskaņa ir gatava vēlreiz atvērt diskusiju par šo modeli un tās rezultātā, iespējams, esam gatavi pārskatīt šo lēmumu," - atzīmējis Dombrovskis.

Politiķis apzinās, ka reformas pārskatīšana var izraisīt haosu un nobremzēt plānoto mediķu algas pieaugumu, tāpēc plāno rūpīgi apsvērt visu par un pret.

Solījumus neaizmirsīsim!

Dombrovskis norādīja, ka neviens no "Saskaņas" priekšvēlēšanu programmas punktiem nav bijis priekšvēlēšanu sauklis un partija ļoti nopietni domā visu to, ko apsolījusi vēlētājiem.

Latvijas prezidents Raimonds Vējonis  - Sputnik Latvija
Politika
Prezidents tiksies ar visām partijām

"Piemēram, tādi prioritāri jautājumi, kā pensiju palielināšana līdz 400 eiro, novirzot otra līmeņa pensiju iemaksas uz pirmo līmeni; neapliekamais minimums un minimālā alga 500 eiro ir un paliek mūsu nākamā gada prioritātes," - uzsvēra premjera kandidāts.

Savukārt par citu partiju solījumiem Dombrovskis nav tik pārliecināts - ja valdība tiks izveidota bez "Saskaņas", koalīcija nonāks pretrunās, un vēlētāji "ļoti ātri redzēs, ka viņiem dotie solījumi tiek aizmirsti".

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, tikai viens no simts Latvijas iedzīvotājiem tīc, ka partijām izdosies realizēt visus solījumus.

Varonīgie vēlētāji

Pēc Vjačeslava Dombrovska domām, aizvadīto vēlēšanu galvenie varoņi ir "Saskaņas" vēlētāji, kuri ieradušies iecirkņos un atbalstījuši partiju, neskatoties uz bezprecedentu spiedienu no visām pusēm.

Partijas Saskaņa nosaukums. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievija atriebusies Baltijai: tās galvenā prece vairs neko nav vērta

Dombrovskis nosaucis trīs šāda spiediena virzienus. Pirmkārt, tā ir liela mēroga kampaņa sociālajos tīklos, tostarp Draugiem.lv vēlēšanu dienā. Politiķis ir pārliecināts, ka šī akcija bija vērsta pret "Saskaņu".

"Bet kā citādi vēlētājus vēl vairāk iebiedēt ar kārtējo "Kremlis nāk!"?!" – paziņojis Dombrovskis.

Otrs ietekmes faktors - visas "sarkanās līnijas", kuras latviešu partijas, vairākkārt vilka, sakot, ka ar Saskaņu nekad, nekad neveidos valdību. Ar to signalizējot, ka tie, kas balsos par Saskaņu, izniekos balsi, jo tai nekad nebūt koalīcijā.

Trešais faktors ir Latvijas Krievu savienības (LKS) aktivitāte.

"Es pat teiktu, ka tik daudz neietekmēja tās balsis, kuras saņēma LKS, bet tas, ka viņi mērķtiecīgi aicināja vai nu balsot par LKS, vai neiet uz vēlēšanām vispār. To arī redzējām - bija daudz zemāka aktivitāte nekā vēsturiski tieši tajos reģionos, kur Saskaņai tradicionāli bijušas spēcīgas pozīcijas - Rīgā un Latgalē," – atzīmējis Dombrovskis.

Latvijas Saeimas vēlēšanas - Sputnik Latvija
Viedoklis
"Kasīdamies un uz Putina portretu skatīdamies": Gasparjans par vēlēšanu fiasko Latvijā

Politiķis neuzskata, ka partijas rādītāju kritums Rīgā un Latgalē ir saistīts ar prokrieviskā elektorāta vilšanos. Viņš ir pārliecināts, ka vēlētāji atbalstīja pārmaiņas, kuras notika "Saskaņā", tai skaitā līguma izbeigšanos ar "Vienotu Krieviju".

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, sarunas par koalīcijas veidošanu turpinās, tomēr jaunās valdības aprises vēl nav noteiktas

Ziņu lente
0