Jaunsardzē pazudis inventārs 57 tūkstošu eiro vērtībā

© Sputnik / Sergey MelkonovMeitenes no Jaunsardzes. Foto no arhīva
Meitenes no Jaunsardzes. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pazuduši krekli, bikses, zābaki, naži un pat Latvijas karogi.

RĪGA, 15. oktobris - Sputnik. Revīzija Jaunsardzes vienībās atklājusi iztrūkumu gandrīz 57 tūkstošu eiro apmērā: bez pēdām pazudušas teltis, zābaki, formastērpi un atsevišķi to elementi. Ierosinātas divas krimināllietas, vēsta pārraide De facto.

Latvijas televīzija atgādināja, ka pirms pusotra gada nomainīts Jaunsardzes un informācijas centra vadītājs, jo iepriekšējam darbiniekam Druvim Kleinam radušās problēmas ar mantu apriti.

Par jauno vadītāju tika iecelts pulkvežleitnants Aivis Mirbahs, kuram darbinieki apliecināja, ka pazudušu mantu nav, taču rudenī inventarizācija atspoguļoja pamatīgu mantu iztrūkumu Kurzemes novadā un paša centra noliktavā.

Военная техника армии США в Риге - Sputnik Latvija
Latvija palīdzēs Ukrainai izveidot savu jaunsargu kustību

Mirbahs paskaidroja, ka pārbaudes veiktas iztrūkuma vietās un norādīja uz trim problēmu cēloņiem: "Pirmkārt, negodprātīga darbinieku attieksme, otrais - materiāltehnisko līdzekļu aprite nesaskanēja ar attaisnojuma dokumentu apriti, treškārt – materiāltehnisko līdzekļu aprites kultūra ļoti zemā līmenī."

Telekanāla rīcībā esošie dati liecina, ka pazudušas bikses, jakas, arī siltais apģērbs, krekli, formas zābaki, arī dažādi armijas naži, kuru eksemplāra cena tuvojas 100 eiro, vairākas teltis, Latvijas karogi un citas lietas.

"Mēs vērtējām šo situāciju tajā brīdī, un vienojāmies, ka Jaunsardze veic pastiprinātu mantu apzināšanu un attiecīgi mēs neuzsākām ministrijas līmeņa inventarizāciju, jo tas nozīmētu, ka mums būtu faktiski jāparalizē visa jaunsardze uz trīs mēnešiem," – atzina Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons.

Vairāku mēnešu laikā dažas pazudušās lietas izdevies atrast noliktavās un pie darbiniekiem, taču rezultātā iztrūkums tik un tā sastādījis 56 571 eiro. 

Jaunsardzes vadītājs Mirbahs nevarēja atbildēt uz jautājumu, vai mantas pazudušas, vai, iespējams, pārdotas.

"Tāpēc es arī gaidu tiesvedību, lai šo jautājumu noskaidrotu. Pašreiz man ir ļoti grūti pieņemt domu, ka šī manta varētu būt tikusi pārdota. Es ceru, ka tā nav. Ka tā manta ir vienkārši dokumentu aprites kārtā vai - nepareizās dokumentu aprites kārtā, pazudusi. To rādīs tiesvedība un kriminālprocesi," – viņš cer.

Pērn Jaunsardzes un informācijas centrs atlaida no darba četrus darbiniekus. Pret diviem Valsts policija ierosinājusi krimināllietas, taču viena no tām pārtraukta, jo mantas atgūtas.

Pret vēl vienu apgādes speciālistu uzsākta tiesvedība par zaudējumu atlīdzināšanu vairāk nekā 16 tūkstošu eiro apmērā, taču viņš iesniedzis pretprasību un lūdz atjaunot darbā:

"Mantas tika izdalītas jaunsargiem pa tiešo, arī nemaz man neredzot, bet pēc tam padota ziņa, ka tur ir mantas. Apzinot instruktoru - jā, ir, pēc tam aizbraucot noskaidrot reālo skaitu, skaits arī atšķiras," – skaidroja bijušais Jaunsardzes darbinieks.

Viņš sūdzējās, ka mantu uzskaiti veicis viens un dažkārt nav varējis tikt galā ar darbu.

Tagadējais 1.novada nodaļas vadītājs ir Andris Spricis, iepriekšējais – Dainis Karols – tagad ieņem Talsu mēra posteni.

Savu atbildību Karols pašreizējā situācijā nesaskata: sagādes darbinieks bijis centra, nevis viņa padotais.

"Es katrā ziņā noliedzu jebkuras spekulācijas un kaut kādas vainas meklēšanu, ka tur instruktori vai inventarizācijas netika veiktas, jo iestādes vadītājs nav katru reizi sastādījis komisijas. Tur nav stāsta," – paziņoja Dainis Karols.

Aizsardzības ministrija pauda cerību, ka tamlīdzīgas situācijas turpmāk neatkārtosies.

"Mēs pašlaik ejam uz kopēju visas nodrošinājuma sistēmas digitalizāciju, noliktavas saimniecības sakārtošanu atbilstoši, lai mēs varētu izsekot, kā manta kustās, bet tas nav īss process. Tie ir trīs līdz pieci gadi," – paskaidroja Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons.

2017. gada nogalē Jaunsardzes un informācijas centrs par 782 769 eiro iegādājās lietusmēteļus, kas tika piegādāti vasarā. Pēdējo piecu gadu laikā Jaunsardzes finansējums pieaudzis no diviem miljoniem līdz teju sešiem miljoniem eiro gadā.

Ziņu lente
0