Paaugstināto algu izmaksāšana skolotājiem tiek atlikta

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Augusta beigās Latvijas Izglītības ministrija un Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība vienojās paaugstināt pedagogu algas likmi par 30 eiro.

RĪGA, 29. septembris — Sputnik. Neskatoties uz to, ka skolotāju minimālā alga jau šomēnes palielināta līdz 710 eiro, paaugstināto algu izmaksāšana kavējas, jo Latvijas Izglītības ministrija joprojām veic aprēķinus.

Iepriekš Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA) un Izglītības ministrija vienojās, ka jau septembrī skolotāju algas likme palielināsies no līdzšinējiem 680 līdz 710 eiro. Taču šomēnes skolotāji joprojām saņems vecās algas, atzina Latvijas Radio ēterā izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis.

Учебный класс - Sputnik Latvija
Viedoklis
Latvijas Saeima atradusi potenciālus skolotājus kriminālnoziedznieku vidū

Ministrs norādīja, ka sakarā ar to, ka joprojām tiek veikti aprēķini, starpību starp veco un jauno likmi pedagogiem kompensēs oktobrī. "Visi rīkojumi par naudas pārskaitīšanu pašvaldībām pēc jaunā aprēķina aizies 2. oktobrī," — viņš atklāja viņš.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības vadītāja Ilze Vanaga uzskata, ka ministrija varēja arī ātrāk aprēķināt visu skolotāju algas pēc jaunās likmes, savukārt radio aptaujātie skolotāji saka, ka joprojām nezina, kāda būs alga, kaut gan nostrādājuši jau gandrīz mēnesi. Turklāt notiek kavēšanās ar algas noteikšanu pēc jaunās likmes.

Vienošanās par skolotāju algu likmes palielināšanu par 30 eiro tika panākta 28. augustā koalīcijas pārrunās ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības pārstāvju dalību. Ceturtā septembra sēdē valdība nespēja pieņemt lēmumu par skolotāju algu palielināšanu, tas tika apstiprināts vien pēc nedēļas.

Pirms tam Kārlis Šadurskis paziņoja, ka algu palielināšanai jābūt saistītai ar izglītības kvalitāti, kura ir ministrijas prioritāte. Tāpat viņš paziņoja, ka kvalitātes kritēriji tiks saistīti ar akreditāciju un skolēnu sekmību centralizētajos valsts eksāmenos.

Skolā - Sputnik Latvija
Par skolotāju trūkumu soda skolu direktorus

Iepriekš par nepieciešamību saistīt skolotāju algu palielināšanos ar izglītības kvalitāti runāja arī Latvijas finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola. "LIZDA kopā ar Šadurski ir jāpiedāvā, kā šo finansējumu sasaistīt ar izglītības kvalitāti. Kad piešķīrām 56 miljonus eiro pedagogu atalgojumam, sākotnējais nosacījums bija, ka tālāks finansējuma pieaugums tiks saistīts ar izglītības reformu," — viņa paziņoja.

Jaunā norma skars apmēram 24 129 vispārējās izglītības pedagogus, 12 159 pirmsskolas pedagogus, 2 426 profesionālās izglītības pedagogus, 7350 interešu izglītības skolotājus un 4 144 profesionālās izglītības pedagogus.

Papildu finansējums skolotāju minimālās algas palielināšanai sastādīs 6,2 miljonus eiro 2018. gadā (pēdējiem četriem gada mēnešiem), 17,6 miljonus eiro 2019. gadā utt.

Ziņu lente
0