Piebremzējiet drusku: divas dienas pirms vēlēšanām Saeima balsos par "VDK maisiem"

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Satversmes aizsardzības biroja vadītājs Jānis Maizītis atgādināja, ka neapdomīga "čekas maisu" atvēršana kaitēs nacionālajai drošībai, taču deputāti ignorēja viņa brīdinājumu.

RĪGA, 28. septembris — Sputnik. Deputāti ir stingri apņēmušies izpildīt ilggadējo solījumu un atvērt "čekas maisus", vēsta Skaties.lv. 26. septembrī attiecīgā komisija vienojās, ka LPSR VDK kartotēkas daļa tiks publicēta decembrī.

Taču pretēji solītajam un LPSR VDK pētījumu komisijas darbam, ekspertu komentāri publikācijām netiks sniegti. Bažas par to pauda Satversmes aizsardzības birojs.

Угловой дом в Риге - Sputnik Latvija
Jau atkal neveicas: NA vēlas atvērt "VDK maisus", taču SAB rīcībā nav skenera

Balsojums komisijā kļuva par pavērsiena punktu likumprojektam. Ja deputāti nebūtu to trešdien atbalstījuši, domājams, likumprojektu nāktos atlikt līdz nākamajam parlamenta sasaukumam. Divu dienu laikā likumprojektam tika iesniegti vairāk nekā piecdesmit grozījumi.

"Tas ir kaut kāds murgs, mēs jau bijām finiša taisnē, mēs atnākam šodien, un ir jau 53 jauni priekšlikumi ielikti iekšā. Tas nozīmē, ka mēs šajā Saeimā nevarēsim pat nobalsot," — sūdzējās deputāts Artuss Kaimiņš.

Sāka meklēt vainīgos. Izrādījās, ka lielāko skaitu grozījumu iesniedzis "Vienotības pārstāvis Veiko Spolītis.

Pēc Artusa Kaimiņa un Ringolda Baloža lūguma Saeimas komisija triecientempā izskatīja visus grozījumus un vienu pēc otra noraidīja. Taču spriedze pieauga.

Valsts arhīvā ir tūkstošiem VDK dokumentu. Tos nāksies digitalizēt un aprakstīt. Pat, ja arhīva darbinieki strādās caurām diennaktīm, ir skaidrs, ka civilizēta "čekas maisu" atvēršana šogad nav iespējama. Uz to žurnālistiem norādīja SAB vadītājs Jānis Maizītis, kurš deputātu politisko ieceri vērtē kritiski.

Nora Ikstena - Sputnik Latvija
Nora Ikstena: čekas aģenti var joprojām strādāt tieslietu sistēmā

Maizītis brīdināja, ka nepārdomāta "čekas maisu" satura atklāšana var radīt apdraudēt nacionālo drošību un "to var izmanto Latvijai nedraudzīgi spēki". Deputāti iebildumus ignorēja un nolēma, ka kartotēka — aptuveni 5000 aģentu kartītes — ir jāpublicē.

Likumprojekta galīgais lasījums notiks nākamnedēļ, divas dienas pirms Saeimas vēlēšanām.

Iepriekš vēstīts, ka likumprojekts otrajā lasījumā radīja vētrainas debates, lai arī galu galā neviens deputāts pret to neiebilda.    

Ziņu lente
0