Ziņa par algu 1000 eiro apmērā zemnieku saimniecībā izrādījusies nepatiesa

© Sputnik / Павел Лисицын / Pāriet pie mediju bankasKartupeļu novākšana
Kartupeļu novākšana - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zemnieku saimniecības Baltiņi īpašnieks Mārtiņš Pētersons, kurš agrāk stāstīja par to, kādas likstas sagādājis sausums, kā cenas diktē tirdzniecības tīkli, nevis ražotāji, atteicās minēt saimniecību, par kuru bija stāstījis.

RĪGA, 27. septembris — Sputnik. Plašu atbalsi Latvijā radīja ziņa par to, ka kartupeļu fermas nevarot sameklēt darbiniekus pat par 800-1000 eiro algu, taču tā izrādījusies preses pīle, vēsta Latvijas televīzija.

Atgādināsim, ka portāls Skaties.lv ziņoja, ka līdz ar kartupeļu ražas ievākšanu zemnieku saimniecības nevar atrast pietiekamu skaitu strādnieku darbam ar kombainiem un ražas šķirošanai noliktavās, ka cilvēkus nesaista pat alga 1000 eiro apmērā pēc nodokļu nomaksas.

Tomāts - Sputnik Latvija
Puse dārzeņu veikalu plauktos nāk no Latvijas

Grūtības ar darbinieku atlasi pamatoja ar to, ka tas ir sezonas darbs. Lielākā daļa saimniecību nevar nodrošināt darbu ziemas mēnešos, un cilvēki labprātāk strādā tur, kur darbs ir visu gadu.

Taču, kad Latvijas televīzija devas meklēt konkrēto fermu, noskaidrojās, ka radies pārpratums. Par situāciju kartupeļu audzēšanas jomā stāstīja zemnieku saimniecības Baltiņi īpašnieks Mārtiņš Pētersons, kurš iepriekš sūdzējās par sausumu un par to, ka cenas diktē tirdzniecības tīkli, nevis ražotāji.

"Toreiz LNT uzzvanīja, parādīju kartupeļu talku: lūk, talka. (…) Viņi prasa, kā ar darbiniekiem, es saku, ka mums ar darbiniekiem viss ir kārtībā, bet es zinu saimniecības, kur nevar atrast: lopu fermās, jo darbs ir nepateicīgs, bet tūkstotis eiro — es nezinu, vai tas ir pirms vai pēc nodokļiem," — viņš pastāstīja, taču atteicās minēt saimniecību nosaukumus.

Par to, ka kartupeļu audzēšanas jomā tādu piedāvājumu nav, medijiem pastāstīja attiecīgās asociācijas pārstāvji.

Kartupeļu ražas savākšana - Sputnik Latvija
Ar Latvijas dārzeņiem ziemai nepietiks
"Varētu būt, ka lauksaimniecībā kopumā labu speciālistu, kas būtu tā kā speciālists saimniecībā, ka tam tā maksā, es pieļauju, bet nu ne tieši tā, ka kartupeļu audzēšanā — tādu datu gan man nav," — sacīja Latvijas Kartupeļu audzētāju asociācijas priekšsēdētāja Aiga Kraukle.

Oriģinālā sižeta autors Uldis Āboliņš telefonsarunā ar pārraidi stāstīja, ka vēlējies atspoguļot problēmu lauksaimniecības nozarē, ne vienā konkrētā saimniecībā.    

Ziņu lente
0