Nosaukta augstākā un zemākā Latvijas Saeimas deputātu alga

© Sputnik / Sergey MelkonovLatvijas Saeima
Latvijas Saeima - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Visaugstākā Latvijas Saeimas deputāta alga ir vairāk nekā septiņas reizes lielāka, nekā minimālās algas apmērs valstī.

RĪGA, 25. septembris — Sputnik. Vislielākās Latvijas Saeimas deputāta algas apmērs augustā sastādīja 3195 eiro pēc nodokļu nomaksas, savukārt zemākā alga bija 1555 eiro, vēsta Mixnews ar atsauci uz Saeimas preses dienestu.

Deputātu algas apmērā ietilpst pati alga, slimības lapas apmaksa, izmaksas par frakcijas priekšsēdētāja vai viņa vietnieka amatu, par komisijas priekšsēdētāja, viņa vietnieka vai sekretāra amatu, kā arī piemaksas Saeimas prezidija locekļiem. Tādējādi, vislielākās algas saņem parlamenta prezidija locekļi, kā arī komisiju un frakciju vadītāji.

Eiro - Sputnik Latvija
Vidējā alga Latvijā – 1400 eiro: Gailis atgādināja par "pelēko" naudu

Augustā Saeimas deputātiem kopumā tika izmaksāts 220 681 eiro pēc nodokļu nomaksas. Vislielāko algu saņēma Inese Lībiņa-Egnere ("Vienotība") — 3195 eiro, Ainārs Latkovskis ("Vienotība") — 3064 eiro, kā arī Raivis Dzintars (Nacionālā apvienība) — 3064 eiro.

Savukārt zemākā alga bijusi Romānam Mežeckim — 1555 eiro.

Saskaņā ar Latvijas Centrālās statistikas pārvaldes datiem, otrajā ceturksnī 30,6% strādājošo Latvijas iedzīvotāju saņēma algu līdz 450 eiro pēc nodokļu nomaksas. Tā, piemēram, 34,9% darbinieku (2017. gada otrajā ceturksnī — 31,8%) Latvijā saņēma galvenajā ienākumu gūšanas vietā 450-750 eiro uz rokām, 25,3% (19,7%) — no 700 līdz 1400 eiro, 3,6% (3,7%) — 1400 eiro un vairāk.

Visapmaksātākās pozīcijas Latvijas kompānijā ir augstākās vadības jomā, lielo kompāniju vadītāji saņem līdz pat 7 tūkstošiem eiro mēnesī. Otrs peļņu nesošākais sektors ir IT. Tāpat augstas algas ir tirgus pētniekiem un loģistikas darbiniekiem. Savukārt zemākās algas Latvijā saņem pastnieki, apkopējas, sanitāri, auklītes, istabenes un pārdevēji. Atsevišķās profesijās darba alga uz rokām nesasniedz pat 400 eiro par pilnas slodzes darba mēnesi.    

Ziņu lente
0