Atcelts Salaspils kodolreaktora demontāžas konkurss

© Sputnik / Oksana DzadanaDozimetrs
Dozimetrs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Konkurss tika izsludināts aprīlī, pieteikumus varēja iesniegt līdz 11. maijam.

RĪGA, 25. septembris — Sputnik. Nolikuma izmaiņu ieviešanas nepieciešamības dēļ, oficiāli apturēti Salaspils kodolreaktora demontāžas un kodolatkritumu glabātuves celtniecības konkursi, kurus rīkoja Valsts vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs, raksta rus.lsm.lv.

Reaktora demontāžas konkurss ir atcelts, jo pagaidām nav uzsākta kodolatkritumu glabātuves celtniecība. Savukārt, pašu glabātuvi pagaidām nolemts nebūvēt, jo uzņēmēju piedāvātā cena ievērojami pārsniedz budžetu, kuru šiem mērķiem piešķīrusi valsts, paskaidroja centra pārstāvis Oskars Vizbulis. Viņš norādīja, ka abi projekti savā starpā ir saistīti, tādēļ konkursi tiks rīkoti, kas Valsts vides centrs un atbildīgā ministrija izstrādās jaunus konkursa nosacījumus.

Ignalinas atomstacija - Sputnik Latvija
Viedoklis
Baltijas enerģija: kā iekost Kremļa elkonī

Jaunos rezervuārus radioaktīvo atkritumu Radon glabātuvē bija gatava uzbūvēt uzņēmums Velve. Tā kļuva par vienīgo pretendentu, kura iesniedza pieteikumu konkursam. Saskaņojumā norādītā summa — 10 miljoni eiro ar PVN — ir gandrīz piecas reizes lielāka par iepriekš, 2016. gadā, nosaukto, kad runa bija par 2 miljoniem eiro. Latvijas Televīzijas žurnālisti noskaidroja: pastāv bažas, ka piedāvājumu izvērtēja neobjektīvi, jo tendera eksperts, iespējams, ir saistīts ar Velve.

Reaktors tika uzbūvēts 1961. gadā. Reaktora teritorijas kopējā platība sastāda 4,2 hektārus. Reaktora rekonstrukcija tika veikta no 1973. līdz 1974. gadam, savukārt 1998. gadā tas tika apturēts, un kopš tā laika norisinās likvidācijas process.

Urāna stieņi tika izvesti apglabāšanai uz Krieviju, taču palika reaktora katls un metāliskie tilpumi ar radioaktīvo ūdeni, kurš iepriekš tika izmantots reaktora dzesēšanā. Latvijas Universitātes eksperti atzīmēja, ka šie tilpumi jebkurā brīdī var sākt tecēt, kas izraisīs ekoloģisku katastrofu. Valdība plānoja pabeigt kodolreaktora demontāžu līdz 2015. gadam, taču ekonomisko problēmu un finansējuma trūkuma dēļ, darbi tā arī netika pabeigti.    

Ziņu lente
0