"Tā ir primitīva apbrīnošana": sociālie tīkli apspriež Romas pāvesta vizīti Latvijā

© Sputnik / Sergey MelkonovRomas pāvesta vizīte Latvijā
Romas pāvesta vizīte Latvijā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Romas pāvesta vizīte Latvijā turpina rosināt dažādas domas Latvijas sabiedrības prātos: tika kritizēti liberāļi, politiķi un pat Latvijas Radio raidījumu vadītāji.

RĪGA, 25. septembris — Sputnik. Karsta Romas pāvesta vizītes Latvijā apspriešana, liekas, nerimstas ne uz mirkli. Vakar Romas katoļu baznīcas vadītājs apmeklēja Rīga, un strīdi sakarā ar šo notikumu atsākas ar jaunu spēku.

Pirmais, kam pievērsa uzmanību rīdzinieki un galvaspilsētas viesi, — pieticīgais cilvēku skaits, kuri sagaidīja Romas Pāvestu Francisku. Iespējams, ka par iemeslu tam kalpoja ne īpaši labi laikapstākļi, kuri vakar no rīta bija Rīgā.

Tā, piemēram, kāda sieviete vārdā Māra uzrakstīja savā Twitter mikroblogā, ka sagaidīja pāvestu diezgan daudzveidīgā kompānijā.

​"Pāvesta pirmdienas rīta kompānija ir pārtikas veikalu pārdevējas, bezpajumtnieki un skandināvu uzņēmumos strādājošie," uzrakstīja Māra.

Daži sociālo tīklu lietotāji pievērsa uzmanību arī tam faktam, ka Romas Pāvesta Franciska sagaidītāju karogi pie Brīvības pieminekļa pēc strīpu attiecības un krāsas vairāk līdzinājās Austrijas karogiem (trīs vienādas horizontālas līnijas), nevis Latvijas karogiem (līniju attiecība ir 2:1:2).

​Savukārt politiskais komentētājs Romāns Meļņiks norādīja, ka pāvesta vizītes laikā pat Latvijas politiķu sejas likās citādākas.

​"Pāvesta tuvumā pat politiķu sejas šķiet kļuvušas apgarotas. Ja uz ilgu tā paliktu…" sarkastiski uzrakstīja Meļņiks.

Citi sociālo tīklu lietotāji joprojām nespēj samierināties ar to, ka valstī izsludināta oficiāla brīvdiena un cenšas aprēķināt ekonomikai radītos zaudējumus.

​"Ārišķības 50 ēnas: LV ir ~40 tūkst. aktīvu katoļu (RL intervija ar Jalinski un Jerumani) — Pāvesta vizītes laikā piešķir brīvdienu, kas nes 28 milj. zaudējumus ekonomikai. Tajā pašā laikā VM paziņo, ka 30 tūkst. iedz. nekvalificēsies veselības pakalpojumiem no 2019.gada," pievērš savu sekotāju uzmanību Lauris Grāvelis.

Savukārt eksperte mediju jomā Sandra Veinberga pauž neapmierinātību Twitter mikroblogā sakarā ar to, ka pāvesta vizīti atspoguļo Latvijas Radio 1 pārstāvji.

​"Ieslēdzu radio (LR1). Pāvesta diena tur izklausās pārspīlēta un degradēta. LR1 pāreja uz kristīgā radio standartu nav akceptējama. Pāvests nav pasaules līmeņa politiķis, bet gan garīgs savu piekritēju vadītājs. Neērti par šo nemākulīgo radio pielīšanu un izpatikšanu. Žēl," norādīja Sandra Veinberga.

Taču sekotāji nepiekrita eksperta viedoklim, cenšoties viņu pārliecināt, ka Romas pāvests ir svarīga personība ne tikai ticīgajiem. Bija arī diezgan asi komentāri, kuri adresēti Sandrai Veinbergai.

​"Arī es neesmu kristietis, bet te var redzēt ko nozīmē, kad naids un ideoloģija noved pie vesela saprāta aptumsuma. Pāvests ir pasaules līmeņa politiķis, iespējāms viens no trim svarīgākajiem mūsu kontinentā! Spēcīgas un rīcībspējīgas organizācijas vadītājs ar miljardiem sēkotāju," iebilda Dmitrijs Mironovs.

​"Sandra, žults ir aptumšojusi jūsu saprātu," norādīja lietotājs ar segvārdu SdnamrAValdbergS.

Acīmredzamā mazākumā, taču bija arī tie, kas atbalstīja ekspertes sacīto.

​​"Tas ir pat dīvaini, kā onkulis kleitā ietekmē Valsti, kur tak esot atdalīta no Baznīcas. Nesaprotu kāpēc visgrēcīgākajai konfesijai tik liels atbalsts," uzrakstīja lietotājs Ķīps.

Savukārt latviešu blogeris Aigars Prūsis padalījās savos novērojumos par to, kas Latvijā visvairāk lamā Romas Pāvestu Francisku.

​"Smieklīgākais, ka visdedzīgāk Francisku, kurš vispielaidīgākais no katoļu priekšstāvjiem vēsturē, tagad lamā tie, kuri sevi uzskata par iecietības un liberālisma paraugu Latvijā," norādīja Prūsis.

Atgādināsim, ka Romas pāvesta vizīte Latvijā notika vakar, 24. septembrī. Savas vēsturiskās vizītes laikā Romas Pāvests Francisks apmeklēja divas pilsētas — Rīgu un Aglonu. Latvijas galvaspilsētā pāvests tikās ar valsts prezidentu Raimondu Vējoni, nolika ziedus pie Brīvības pieminekļa, piedalījās ekumeniskā dievkalpojumā, kura notika Doma baznīcā, kā arī apskatīja Svētā Jēkaba katedrāli. Pēc tam Vatikāna delegācija devās uz Aglonu, kur Francisks sarīkoja svēto misi.    

Ziņu lente
0