Latvietis aizturēts sakarā ar aizdomām par cilvēku tirdzniecību

© pixabayRokudzelži
Rokudzelži - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kopumā lietā par tautiešu novergošanu un cilvēku tirdzniecību Lielbritānijā aizturēti 13 latvieši, astoņi no viņiem – Lielbritānijā.

RĪGA, 24. septembris – Sputnik. Vēl viens Latvijas pilsonis aizturēts 17. septembrī krimināllietas izmeklēšanas ietvaros sakarā tautiešu novergošanu un cilvēku tirdzniecību Lielbritānijā, pastāstīja Valsts policijas pārstāve Simona Grāvīte, raksta NRA.

Latvijas tiesa pieņēmusi lēmumu apcietināt 1967. gadā dzimušo aizdomās turamo. Vīrieti tur aizdomās par cilvēku tirdzniecību organizētā grupējumā, slepkavības draudos. Sīkāku informāciju policija pagaidām neatklāj izmeklēšanas interešu dēļ.

Девушка - Sputnik Latvija
Cilvēku tirdzniecības upuru vidū Latvijā – trīs bērni

Skaļā lieta par latviešu turēšanu verdzībā Lielbritānijā sākās pērn. Septembrī kļuva zināms, ka Latvijas un Lielbritānijas policijas savstarpējās operācijas gaitā tika aizturēti vairāki cilvēki, kuri atlasīja viesstrādniekus Latvijā turpmākajam darbam Dārbijas rūpnīcā (Dārbišīras grāfiste). Pēc tam, kad latviešu migranti iekārtojās darbā, starpnieki atņēma viesstrādniekiem pases, bankas kartes un "turēja viņu īsā pavadā". Pēc daudzu mēnešu izmeklēšanas britu policija atbrīvoja desmit latviešus un nodeva viņus sociālo dienestu aizbildniecībā.

Kopumā šajā lietā jau ir aizturēti 13 latvieši, astoņi no viņiem – Lielbritānijā.

Latvijā izmeklēšana turpinās, jo mūsdienu vergu tirgotāji gadiem piesavinājušies tautiešu darba augļus, un ir cietuši vairāk Latvijas cilvēku, nekā desmit iepriekšminētie. Zināms, ka aizturēto rūpnīcā strādājuši latvieši no Rīgas, Tukuma un Jūrmalas reģiona. Daļa no viņiem atgriezās mājās, taču atsakās figurēt kriminālprocesā kā cietušie.

"Daļu mēs atradām. Un viņi nevēlas atzīt sevi par cietušajiem. Tā ir tāda mentāla lieta. Vīrieši uzskata: labāk būt apzagtam un piemānītam, apmuļķotam, bet neatzīt, ka atradies verdzībā," pastāstīja Valsts policijas Cilvēku tirdzniecības apkarošanas nodaļas priekšnieks Armands Lubarts.

Балтийское море - Sputnik Latvija
Aktīviste no Latvijas saņēmusi prēmiju par cilvēku tirdzniecības apkarošanu

Tāpat iepriekš ziņots, ka atbrīvotie latvieši atteicās atgriezties dzimtenē un turpina strādāt tajā pašā rūpnīcā, kur līdz šim strādājuši. Pēc Lubarta sacītā, tas neizbrīna. Pats darbs bija legāls, nelikumīgas darbības sākās tad, kad viesstrādniekiem atņēma pases.

"Bija valodas barjera, likumu nezināšana, viņi nevērsās tiesībsargājošajās iestādēs. Un tā kā pats darbs bija legāls, šīs personas nolēma palikt Lielbritānijā," paskaidroja viņš.

Ziņu lente
0