Beļģijā atklāts piemineklis par godu Waffen SS latviešu leģionāriem

© Foto : facebook / Kristaps Gulbis sculpture / Latvijas stāvstrops Piemineklis latviešu leģionāriem, autors skulptors Kristaps Gulbis
Piemineklis latviešu leģionāriem, autors skulptors Kristaps Gulbis - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Zedelgemas 2227. koncentrācijas nometnē atradās 15 tūkstoši latviešu karavīru.

RĪGA, 24. septembris — Sputnik. Svētdien Beļģijas Zedelgemas pilsētā tika atklāts piemineklis par godu Waffen SS latviešu leģionāriem, raksta Vesti.lv.

Piemineklis atklāts Latvijas vēstniecības, kā arī Latvijas Okupācijas muzeja pārstāvju klātbūtnē. Pieminekļa atklāšanas ceremonijā atradās arī pilsētas mērs Annika Vermelena.

Kā jau iepriekš stāstīja pieminekļa autors skulptors Kristaps Gulbis, bišu ģimene simbolizē nāciju, savukārt strops — valsti ar armiju, likumu un kārtību. Bites ir miermīlīgas radības un nevienam neuzbrūk pēc pašu gribas. Viņas dzeļ tikai tad, kad tām draud briesmas: tad viņas sāk cīnīties par savu stropu, ģimeni un brīvību.

 

 

Bites personificē godīgumu, cītību un nopietnu darbu. Visā pasaulē tiek izmantoti dažādi stropu veidi, taču klasiskais Latvijas strops pastāv tikai Latvijā, un valstij ar to jālepojas. Latvijas stropa raksturojums paliek nemainīgs kopš 1925. gada, un visas tā proporcijas ir ievērotas izgatavotajā piemineklī.

2227. Zedelgemas koncentrācijas nometnē atradās 15 tūkstoši latviešu karavīri — tikpat daudz bišu dzīvo vienā stropā. Piemineklis veidots no bronzas, kura ir noklāta ar zaļu patinu, un ir rotāts ar apzeltītām bitēm no nerūsējošā tērauda. Naktī objekts tiks apgaismots.

 

 

Oficiālā Rīga uzskata Waffen SS latviešu leģionārus par republikas brīvības cīnītājiem, kaut gan ir zināms par daudziem viņu noziegumiem pret mierīgajiem iedzīvotājiem.

Latvijas, Polijas, Lietuvas un Baltkrievijas teritorijā viens no SS karavīru mērķiem bija ebreju iznīcināšana. Daudzviet vācu fašistu okupanti 1941. gada jūlijā izveidoja pašaizsardzības grupas, parādījās Lettische SS Freiwilligen Legion — tā dēvētais Brīvprātīgais SS leģions, kurš kopš 1943. gada iekļāva sevī divas Waffen SS grenadieru divīzijas — 15. un 19. divīziju.

Kopumā latviešu leģiona rindās bija apmēram 150 tūkstoši cilvēku.    

Ziņu lente
0