Kas atstājis visus atkritumus Latvijas pludmalēs

© Foto : pixabay.com / byrevПластиковые бутылки и другой мусор плавает в воде
Пластиковые бутылки и другой мусор плавает в воде - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jūrmalas pludmalē visbiežāk izmestas tukšas alus un vietējo uzņēmumu ražoto stipro alkoholisko dzērienu pudeles, kā arī Laimas produkcijas iesaiņojums.

RĪGA, 21. septembris — Sputnik. Septembra vidū organizācija "Zero waste Latvija" attīrīja pludmales Jūrmalas piekrastē un sašķiroja atrastos atkritumus atbilstoši ražotājiem, vēsta Latvijas Radio.

Apsekotajos 6 ha pārsvarā atrasti Cēsu alus, Lāčplēsis, Latvijas balzams un Laima produkcijas atkritumi.

"Zero Waste" Latvija pārstāve Mairita Lūse Latvijas Radio skaidroja, ka tas darīts, "tāpēc, ka, lai gan atkritumus lasīt ir labi un pludmale paliek tīrāka, diemžēl pludmale paliek tīrāka uz piecām minūtēm".

Пластиковые бутылки и другой мусор плавает в воде - Sputnik Latvija
Ornitologs: plastikāta atkritumi nogalina kaijas Latvijā

"Un mums nešķiet, ka strādājot tikai ar patērētājiem, lai gan strādāt ar patērētājiem ir svarīgi, skaidri redzams, ka šo problēmu neatrisina, jo atkritumi pludmalēs turpina parādīties," – sacīja Lūse.

"Pirmkārt, mēs vēlamies veicināt diskusija par šo tēmu ar šiem datiem, lai cilvēki aizdomājas, kas tad ir tie atkritumi, kas nonāk pludmalē. Un otrkārt, uzsākt sarunas ar visiem šajā ķēdē iesaistītajiem cilvēkiem. Būtu jārunā tieši, kāda ir šo uzņēmumu atbildība. Protams, tā nav 100%, bet tomēr, ja uzņēmums kaut ko tirgū palaiž un viņš redz, ka šis atkritums pēc tam tiek atrasts pludmalē, tam vajadzētu likt aizdomāties, ka kaut kas ar šos sistēmu nav kārtībā un ka arī viņam būtu jāiesaistās, jājautā un jādomā, kā es varētu palīdzēt un šo situāciju uzlabot," – piebilda Lūse.

Šī gada augustā kampaņas "Mana jūra" aktīvisti kājām nostaigāja 500 km gar Latvijas krasta līniju un savāca pa 247 atkritumu vienības uz katriem 100 metriem pludmales. Teju 60% no tiem bija plastmasas priekšmeti (10% — plastmasas maisiņi, 20% — iepakojums, kam būtu jāpiedalās taras depozītu sistēmā, un vienreizējās lietošanas trauki).

Latvijā rit mēģinājumi ierobežot vienreizējā iesaiņojuma pielietojumu: tiek apspriesta taras depozīta sistēma, aizliegta bezmaksas vienreizējās lietošanas plastmasas maisiņu izsniegšana veikalos utt.

Ziņu lente
0