Uzmanību, bruņurupucis: Rīgas zoodārzs brīdina

© Sputnik / Sergey MelkonovТрадиционное взвешивание галапагосских черепах в Рижском зоопарке
Традиционное взвешивание галапагосских черепах в Рижском зоопарке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ja jūs vairs nevarat turēt mājās bruņurupuci, tad neizlaidiet to mežā, bet gan nododiet Rīgas zoodārza patversmē.

RĪGA, 14. septembris – Sputnik. Rīgas zoodārzs aicina atbildīgi izturēties pret mājdzīvnieku, it sevišķi pret reptiļu iegādi un neizlaist apnikušos bruņurupučus uz ielas, raksta Rīgas domes mājaslapa.

Bruņurupuču patversme Rīgas zoodārza atvērta 2010. gadā. Šeit dzīvo vairāki bruņurupuču veidi (gan jūras, gan sauszemes), kuri cilvēkiem kļuvuši nevajadzīgi. Ik gadu zoodārzā nonāk vismaz 50 dažādu veidu bruņurupuči. No 2003. līdz 2017. gadam patversme kļuvusi par mājvietu vairāk nekā 413 bruņurupučiem, visvairāk starp tiem ir sarkanausu bruņurupuču.

Спасение черепахи, застрявшей среди тюков с кокаином - Sputnik Latvija
Video
Bruņurupucis okeānā iestrēdzis starp 800 kilogramiem kokaīna

Pērkot mazu skaistu bruņurupucīti, daudzi nenojauš, ka tā var ļoti ātri izaugt līdz 2-3 kg un sasniegt ievērojamus izmērus. Tāpat dzīvnieku mīļotāji neapzinās faktu, ka bruņurupuči ir ilgdzīvotāji: tie var nodzīvot no 30 līdz 100 gadiem. Un apnikušo reptili vienkārši izlaiž dabā.

Pēc tam, kad bruņurupuči masveidā nonāca pārdošanā, tie pārvērtās par potenciālo invāzijas veidu: ja viņi nonāk Latvijas dabā, tad kļūst par draudu vietējai faunai neierasto parazītu un infekcijas slimību dēļ. Sarkanausu bruņurupucis ietilpst simts invāziju izraisošāko dzīvnieku sarakstā, kuri labāk par pārējiem spēj pielāgoties apkārtējiem apstākļiem.

Atliek vien atgādināt – ja esat nolēmuši iegādāties kaut kādu eksotisku dzīvnieku, jāpadomā, vai viņš jums pēc kāda laika neapnīks, un vai nenāksies tam pašam bruņurupucim meklēt jaunas mājas?

Jebkuru bruņurupuci no Rīgas zoodārza patversmes var paņemt pie sevis uz mājām. Lai to izdarītu, jāpiezvana pa tālruni 67 518 409, arī var veikt ziedojums patversmes uzturēšanai.

Ziņu lente
0