EP konsultants: Latvija vienkārši izšķērdēs 175 miljonus eiro Black Hawk iegādei

© Latvijas armija/ Modris VēberstsУчения вооруженных сил "Воздушные Ястребы" в мадонском крае
Учения вооруженных сил Воздушные Ястребы в мадонском крае - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Aizsardzības ministrijas budžets pieaug laikā, kad citām nozarēm pietrūkst naudas.

RĪGA, 13. septembris — Sputnik. Latvijā vērojama virkne problēmu dažādās nozarēs, bet valdība tērē 175 miljonus eiro amerikāņu helikopteriem. Valstīs, kurās ir militārās rūpniecības komplekss, nauda militārām vajadzībām vismaz paliek valstī, bet Latvija to vienkārši pazaudē, sarunā ar RIA Novosti savu viedokli pauda Eiropas Parlamenta konsultants, bijušais Saeimas deputāts Jurijs Sokolovskis.

11. septembrī Latvijas Ministru kabinets apstiprināja četru helikopteru Black Hawk iegādi par kopējo summu 175 miljonu dolāru apmērā un starpvaldību vienošanās noslēgšanu ar ASV. Līgums ar ASV paredz ne tikai helikopteru iegādi, bet arī personāla apmācību, rezerves daļu iegādi, tehnisko dokumentāciju, atbalstu, ASV standartiem atbilstošu ekspluatācijas procedūru ieviešanu. Pirmos helikopterus armija saņems 2021. gadā.

Британские БТР Scimitar на полигоне Адажи - Sputnik Latvija
Lielbritānija turpina savlaicīgi piegādāt Latvijai lietotus bruņutransportierus

Sokolovskis ir pārliecināts: tā ir nesaprātīga naudas tērēšana. Viņš atzīmēja, ka iedzīvotāju skaits Latvijā sarūk ne pirmo gadu desmitu. Pastāv milzums problēmu dažādās ekonomikas nozarēs un sociālajā sfērā, taču pie tam Aizsardzības ministrijas budžets pieaug.

"Tērēt tādas summas četru helikopteru iegādei nav īsti prātīgi. Turklāt Latvija pati bruņojumu neražo. Valstīs ar militārās rūpniecības kompleksu nauda vismaz neaiziet prom no valsts, bet Latvija ieņem pēdējo vietu ES bruņojuma eksporta jomā. Tur summa ir smieklīga – aptuveni 100 tūkstoši eiro. mēs vienkārši pazaudēsim to naudu," – uzsvēra Sokolovskis.

Helikopteru UH-60M Black Hawk ASV ražo kopš 2008. gada. Lidaparāta bruņojumā ir raķetes un ložmetēji, tas var uzņemt līdz 11 karavīrus.

Ziņu lente
0