Trūkstošo fizikas skolotāju vietās skolās varētu ierasties studenti

CC0 / plixs / Девушка в библиотеке
Девушка в библиотеке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Skolām ļauts pieņemt darbā studentus bez pedagoģiskās izglītības, lai atrisinātu fizikas, ķīmijas un matemātikas skolotāju trūkuma problēmu.

RĪGA, 13. septembris — Sputnik. Cerībā atrisināt skolotāju trūkuma problēmu līdz 2022. gadam valdība atļāvusi skolām pieņemt darbā STEM (zinātne, tehnika, inženierzinības un matemātika) programmas studentus, vēsta Latvijas avīze.

Izglītības un zinātnes ministrija uzskata, ka jaunie noteikumi ļaus padarīt elastīgāku izglītības procesu un dāvās plašākas iespējas skolotāju iekārtošanai darbā. Students varēs strādāt vienu gadu skolotāja mentora vadībā. Ja students nolems turpināt darbu skolā, pasniedzot izraudzīto priekšmetu, viņam nāksies gūt pedagoģisko izglītību.

Министр образования Латвии Карлис Шадурскис в Латвийском университете - Sputnik Latvija
Šadurskis: ja paklausīties arodbiedrību teikto, skolotāji neprot neko

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis uzskata, ka tā ir lieliska iespēja jauniešiem izmēģināt sevi skolotāja lomā un izprast, vai šī profesija viņiem ir piemērota. Tāpat jaunie noteikumi paredz pašreizējo pedagogu kvalifikācijas vienkāršotu paplašināšanu. Lai pedagogs varētu mācīt jebkuru citu priekšmetu, viņam pietiks apgūt 160 stundu garu profesionālās kompetences pilnveides mācību programmu.

Resors uzsvēra, ka tas ļaus mazo skolu pedagogiem iegūt papildizglītību un pasniegt vairāk mācību priekšmetus, tā palielinot darba slodzi un vienlaikus arī atalgojumu.

IZM dati par 2016. gadu liecina, ka gandrīz visās Latvijas pilsētās vērojams pedagogu trūkums, turklāt visvairāk trūkst fizikas, ķīmijas un matemātikas skolotāju. Šī mācību gada sākumā veiktās interneta aptaujas rezultāti liecina, ka 65% skolu nevar atrast vairāku tehnisko priekšmetu skolotājus.

Pie tam skolas nevar cerēt aizpildīt vakances ar augstskolu absolventu palīdzību. Piemēram, Latvijas universitātē ir veselas divas programmas, pēc kuru apgūšanas iespējams strādāt par fizikas skolotāju, taču šogad vienā no tām nebija neviena absolventa, bet otro pabeigusi viena studente, kura darbu nemeklēs – viņa jau strādā par skolotāju Rīgas 34. vidusskolā.

Ziņu lente
0