Pacientu parādus slimnīcām iespējams samazināt ar atskurbtuvju palīdzību

© Sputnik / Sergey MelkonovПлакат в пищеблоке советского бункера "нет пьянству"
Плакат в пищеблоке советского бункера нет пьянству - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielākā daļa Rīgas Austrumu slimnīcas parādnieku ir alkoholiķi, ko nāktos nogādāt atskurbtuvē, nevis universitātes klīnikā.

RĪGA, 12. septembris — Sputnik. Parādus slimnīcās pārsvarā rada pacienti, kas atvesti ar neatliekamo palīdzību un kam tālāka ārstēšana nav bijusi nepieciešama, pastāstīja Rīgas Austrumu klīniskās slimnīcas pārstāve Inguna Potetinova radio Baltkom ēterā.

Patlaban ar slimnīcām par ārstēšanu nav norēķinājušies aptuveni 10% pacientu, un kopējā parādu summa pārsniedz 10 miljonus eiro. No šīs summas Rīgas Austrumu slimnīcai nenomaksātie parādi sastāda 4,7 miljonus eiro. Aizvadītā gada laikā parādnieki vidēji nav nomaksājuši 105 eiro par stacionāru un 8 eiro – par ambulatorajiem pakalpojumiem.

Алкоголизм - Sputnik Latvija
Poļu "Bojarišņika" triumfālais gājiens Latvijas pilsētās

"Lielākā daļa cilvēku, kuri nonākuši mūsu slimnīcā un kam nav bija vajadzīga tālāka ārstēšana, dodas mājup. Viņus informē: kad pametat slimnīcu, lūdzu, ierodieties kasē un samaksājiet rēķinu. Divdesmit tūkstoši cilvēku nav raduši iespēju to izdarīt. Ja situācija ir neatliekama, cilvēkam, iespējams, nav līdzi naudas vai pat naudas maka. Mēs saprotam, ka mēdz būt dažādas situācijas. Taču ir cilvēki, kuri nokļūst slimnīcā desmitiem reižu un nemaksā. Piemēram, tie ir alkoholiķi: cilvēks nokritis, pārsitis galvu, nokļuvis slimnīcā, un tāda situācija atkārtojas. Tie ir mūsu pastāvīgie klienti, pēdiņās," – skaidroja Potetinova.

Viņa piezīmēja, ka slimnīcu parādnieku un "pastāvīgo klientu" skaitu būtu iespējams samazināt ar atskurbtuvju palīdzību.

"Jāpiemin vēl viena problēma, kam jau ilgus gadus nepieciešams risinājums. Vajadzīgas atskurbtuves ar medicīnisko uzraudzību – tā, kā tas bija agrāk. Tādi cilvēki ne vienmēr jāved uz universitātes slimnīcu, viņiem vajadzētu atskurbt mediķu uzraudzībā," – norādīja Potetinova.

Patlaban atskurbtuves Latvijā ir 33 pašvaldībās. Iereibušos rīdziniekus, tāpat kā dzērājus no galvaspilsētas teritorijām – Salaspils, Babītes, Mārupes, Olaines, Stopiņiem un Ķekavas – parasti ved uz sociālās aprūpes centru "Gaiziņš", taču vēl joprojām vismaz desmit cilvēki ar alkoholiskās saindēšanās pazīmēm ik dienas nonāk galvaspilsētas slimnīcu uzņemšanas nodaļās un apgrūtina to darbu.

Ziņu lente
0