Kāpēc Latvijas Satiksmes ministrijai vajadzīgi vēl 130 miljoni eiro

© Sputnik / Sergey MelkonovBrīvības iela Rīgā
Brīvības iela Rīgā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pagaidām Finanšu ministrija meklē līdzekļus ceļu būves finansēšanai Latvijā, bet Satiksmes ministrija jau miljonus sadalījusi pa punktiem.

RĪGA, 2. septembris — Sputnik. Latvijas Satiksmes ministrijai 2019. gadā būs vajadzīgi papildu līdzekļi ceļu sakārtošanai. Resors cer saņemt vēl 129.9 miljonus eiro no Latvijas budžeta, vēsta Grani.lv.

No šīs naudas 87 miljoni tiks atvēlēti ceļu sakārtošanai. Vēl 14,2 miljoni vajadzīgi kompensācijai par dzelzceļa infrastruktūras izmantošanu, bet 12,6 miljoni — reģionālo pasažieru pārvadātāju zaudējumu segšanai.

Премьер-министр Латвии Марис Кучинскис - Sputnik Latvija
Kučinskis: 2019. gada budžeta pieaugums varētu sastādīt līdz 200 miljoniem eiro

Tāpat Satiksmes ministrija norādījusi vēl 17 prioritāras sfēras, kurās nepieciešams finansējums. To vidū ir abonētās preses piegādes kompensācija, valsts autoceļu radītā trokšņa mazināšana un datu drošība.

Iepriekš Latvijas finanšu minister Dana Reizniece-Ozola, atbildot uz ceļu būves uzņēmumu asociācijas "Latvijas ceļu būvētājs" priekšsēdētāja Andra Bērziņa vēstuli par ceļu būves un remonta finansēšanu tuvākajos gados, paziņoja, ka Ministru kabinets meklē risinājumu.

Viņa atzīmēja, ka Satiksmes ministrija un valdība kontrolē ES līdzekļu apgūšanas intensitāti un domā, kā nodrošināt darbu līdz 2020. gadam, kad eirofondu finansējums samazināsies. Reizniece-Ozola pieļāva, ka ES tomēr nepārtrauks Latvijas subsidēšanu pilnībā.

Konkrētus solījumus ministre ceļu būvētājiem nedeva — ceļu būves un citu prioritāto nozaru finansēšanas jautājumu valdība lems pēc vēlēšanām, jaunā budžeta izstrādes procesā.

Dodiet naudu

Papildu finansējumu 2019. gadā vēlas saņemt arī citi resori — ministrijas Latvijā pieprasījušas 141,9 miljonus eiro algām. Papildu līdzekļus no budžeta lūdz Veselības, Izglītības un zinātnes, kā arī Tieslietu ministrija.

Māris Kučinskis - Sputnik Latvija
Kučinskis: Ministriju nereālās prasības izskatīs nākamā Saeima

Veselības ministrija  pieprasījusi 70 miljonus eiro mediķu algu palielināšanai. Veselības ministre Anda Čakša paskaidroja, ka algu palielināšana iekļauta starp prioritārajiem uzdevumiem jau pērn. Pirmais solis tika sperts 2018. gadā — piešķirti 85 miljoni eiro, lai palielinātu algas par 30%. 2019. un 2020. gg. medicīnas darbnieku atalgojumu plānots palielināt vēl par 20%.

2017. gada novembrī Latvijas Saeima pieņēma valsts vidēja termiņa plānu. Tas paredz, ka IKP prognoze faktiskajās cenās sastādīs 29,98 miljardus eiro 2019. gadā un 31,66 miljardus — 2020. gadā. Fiskālā nodrošinājuma rezervi 2019. gadā nav plānots veidot, 2020. gadā tā sastādīs 0,1% IKP.

Maksimāli pieļaujamie valsts budžeta izdevumi 2019. gadā sastāda 7,89 miljardus eiro, 2020. gadā — 8,33 miljardus eiro.    

Ziņu lente
0