Veselības ministrija plāno palielināt ātrās palīdzības ierašanās laiku reģionos

© Sputnik / Александр ЛиповецĀtrās palīdzības mašīna. Foto no arhīva
Ātrās palīdzības mašīna. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Patlaban likums paredz, ka kritiskos gadījumos ātrās palīdzības dienesta pienākums ir ierasties 15 minūšu laikā republikas un reģiona nozīmes pilsētās, un ne vēlāk kā 25 minūšu laikā pārējā teritorijā.

RĪGA, 28. augusts — Sputnik. Veselības ministrija ierosinājusi palielināt Neatliekamā medicīniskā dienesta ierašanās laiku no pašreizējām 15 minūtēm līdz 20 minūtēm reģionos, bet republikas nozīmes pilsētās – samazināt līdz 12 minūtēm, vēsta Mixnews.lv.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests - Sputnik Latvija
Anda Čakša atbalstīja gaidāmo "ātrās palīdzības" reformu

Patlaban likums paredz, ka kritiskos gadījumos ātrās palīdzības dienesta pienākums ir ierasties 15 minūšu laikā republikas un reģiona nozīmes pilsētās, un ne vēlāk kā 25 minūšu laikā pārējā teritorijā. 

Veselības ministrija ierosina turpmāk sadalīt republikas un reģionālās nozīmes pilsētas un noteikt, ka republikāniskās nozīmes pilsētās ātrajai palīdzībai jāierodas uz izsaukumu 12 minūšu laikā, reģionos – 20 minūšu laikā. Pārējā teritorijā NMPD jāierodas 25 minūšu laikā, tāpat kā iepriekš.

Plānots, ka grozījumi stāsies spēkā jau 1. septembrī.

Iepriekš vēstīts, ka Lietuva un Latvija apspriežas par ātrās palīdzības pakalpojumu sniegšanu pierobežas rajonos. Šī vienošanās nozīmēs, ka Latvijas mediķi varēs sniegt ātrās palīdzības pakalpojumus pierobežas rajonos Lietuvā un otrādi.

Lietuvas Veselības aizsardzības ministrijas sabiedrisko sakaru speciāliste Alīna Žilinaite informēja, ka vienošanās uzlabos medicīnisko pakalpojumu pieejamību pierobežas zonās (teritorijā 20 km attālumā no robežas)", taču tā tiks pielietota atsevišķos gadījumos, kad citas valsts mediķi varēs ierasties ātrāk.

Neatliekamās palīdzības dienests - Sputnik Latvija
Arodbiedrība: ātrās palīdzības brigāžu samazināšana novedusi pie konfliktiem ar pacientiem

Vienošanās projekts nodots saskaņošanai citiem resoriem. Tā, iespējams, tiks parakstīta oktobrī un stāsies spēkā pēc ratifikācijas parlamentā. Latvijas NMPD pēdējā laikā saskārusies ar virkni pārmaiņu. Piemēram, līdz gada beigām plānots dubultot dienas brigāžu skaitu, samazinot diennakts brigāžu skaitu. Dienesta vadītāja Liene Cipule paskaidroja, ka 80% izsaukumu NMPD saņem dienas laikā: dienā Latvijā tiek saņemti vidēji 963 izsaukumi, uz kuriem ierodas 188 brigādes, naktī — 243 izsaukumi, uz kuriem atsaucas 170 brigādes. Tātad, intensīvi strādājot dienā, mediķi saņem mazāk, nekā par mazāk saspringtu darbu naktī.

Plānotais diennakts brigāžu samazināšanas skaits radīja NMPD darbinieku, mediķu arodbiedrības un pašvaldību vadītāju neapmierinātību. Dažos rajonos jau patlaban ir "baltie lakumi" – zonas, līdz kurām mediķi var nokļūt ne ātrāk kā 25 minūšu laikā, bet nakts dežurantu samazināšanās gadījumā pie dažiem slimniekiem NMPD brauks vēl ilgāk.

Ziņu lente
0