Politika

Kandidāts pret paša gribu: CVK pārbaudīs "Par alternatīvu" partijas sarakstus

CC BY-SA 2.0 / Wikipedia/ Saeima / CVK vadītājs Arnis Cimdars
CVK vadītājs Arnis Cimdars - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Centrālā vēlēšanu komisija atkārtoti pārbaudīs kandidātu parakstus no "Par alternatīvu" partijas saraksta – viens no viņiem pavisam noteikti nav devis piekrišanu dalībai vēlēšanās, otra paraksts tiek apšaubīts

RĪGA, 23. augusts — Sputnik. Centrālā vēlēšanu komisija pieņēmusi lēmumu izslēgt kandidātu Arkādiju Karijevu no "Par alternatīvu" partijas saraksta, jo viņš apgalvo, ka nav devis piekrišanu dalībai vēlēšanās, vēsta LTV7 raidījums "Šodien vakarā".

Kādā jaukā rītā Karijevs, žurnālists un bijušais radio Pik darbinieks, pamodās kā Saeimas deputāta amata kandidāts no partijas "Par alternatīvu".

Татьяна Жданок - Sputnik Latvija
Politika
CVK nepielaida Tatjanu Ždanoku Saeimas vēlēšanām

"Augusta sākumā man piezvanīja Jurijs Žuravļovs un pavaicāja, vai es nevēlos piedalīties sarakstā. Es pateicu: "Vai tad man ir izvēle?" Žuravļovs ir radio Pik īpašnieks. Un līdz šim ir bijis tā, ja tu atsakies, tad automātiski zaudē darbu," pastāstīja viņš.

Taču, pēc Karijeva sacītā, nekādus dokumentus viņš nav parakstījis, un kā viņa paraksts izrādījies CVK iesniegumā viņš nesaprot, tādēļ palūdzis izslēgt viņu no saraksta.

CVK vadītājs Arnis Cimdars pastāstīja, ka kandidātu izsvītrošana no saraksta pēc viņu lūguma likumā nav paredzēta, taču šis ir īpašs gadījums.

"Viņš neparakstīja dokumentus un piekrišanu nedeva. Būtībā notikusi dokumentu falsificēšana," atzīmēja viņš.

Partijā šī fakta skaidrojumu sniegt nespēja, tādēļ CVK pieņēma lēmumu par kandidāta izsvītrošanu no saraksta. Tāpat CVK uzrakstīja iesniegumu policijā par to, ka kandidāta paraksts varētu tikt viltots. Nav izslēgts, ka tagad visu 34 "Par alternatīvu" partijas sarakstā palikušo kandidātu parakstus pārbaudīs uz viltošanu.

Голосование на парламентских выборах в Латвии - Sputnik Latvija
Politika
Pirmstermiņa balsojumā Latvijā pastāv samainīšanas un zādzības risks

Pēc partijas vadītāja Jurija Žuravļova sacītā, lēmumu balotēties Karijevs pieņēmis pats, taču vēlāk pārdomājis.

"Man būs 65, man ir pieaugusi meita. Es nevēlos apkaunot sevi un atrasties šo cilvēku vidū," paziņoja LTV7 Karijevs.

Viņš norādīja, ka no Jurija Žuravļova saņemti slēpti draudi, kā dēļ viņš uzrakstīja iesniegumu policijā.

CVK pastāv aizdomas, ka "Par alternatīvu" partijas kandidātu sarakstos ir vēl viens viltojums, paziņoja Cimdars LNT raidījumā "900 sekundes".

"Pilnībā iespējams, ka tas ir Vladimirs Siņicins, sporta komentētājs. Taču viņš lielāko gada daļu dzīvo Krievijā, strādā un laikam nezināja, ka ir deputāta amata kandidāts 13. Saeimā," izteica minējumu Karijevs.

Krēsls Latvijas Saeimā - Sputnik Latvija
CVK vadītājs par kandidātiem: viņus pat Google nezina

"Līdz ar to mums ir bažas par politiskā spēka "Par alternatīvu" sarakstu, taču kopumā sarakstu sodīt nevar, jo tā ir individuāla atbildība un godprātīgi deputāta kandidāti nevar būt atbildīgi par negodprātīgu deputātu kandidātu rīcību," uzskata Cimdars.

"Es uzskatu, ka ir jāpārbauda visi kandidātu saraksti, neesmu pārliecināts, ka citās partijās neatradīsies kandidāti, kuri nezina par to, ka viņi balotējas Saeimā," pateica Karijevs.

"Esmu pārliecināts, ka ar citiem saraktiem minētā rakstura problēmas nav, lai gan šāds gadījums liecina par kādu vērtību zaudējumu sabiedrībā," piebilda Cimdars.    

Ziņu lente
0