Latvijā ar dzīvi apmierināto skaits pārspējis rekordu

CC BY 2.0 / Siena College / LaughДевушки смеются
Девушки смеются - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Negaidītas ziņas no SKDS centra: Latvijas iedzīvotāji ir apmierināti ar savu dzīvi pat vairāk, nekā "treknajos gados"; bet varbūt visneapmierinātākie jau ir aizbraukuši, interesējas centra direktors Arnis Kaktiņš.

RĪGA, 22. augusts – Sputnik. Arvien vairāk latviešu ir apmierināti ar savu dzīvi un jūt, ka lielā mērā spēj ietekmēt savu labklājību, liecina SKDS pētījumu centra aptaujas dati. Par tiem stāsta SKDS direktors Arnis Kaktiņš.

"Latvijas iedzīvotāju apmierinātība ar dzīvi ir sasniegusi rekordaugstu pakāpi. Patlaban tā jau labu laiku pārsniedz “trekno gadu“ līmeni. Vai tas būtu arī tāpēc, ka daļa izteikti neapmierināto valsti starplaikā ir pametuši (un līdz ar to aptaujās vairs nepiedalās)?" — uzrakstīja Kaktiņš.

Vidēji 2018. gada jūlijā Latvija iedzīvotāji novērtēja apmierinātību ar dzīvi ar 6,97 ballēm no desmit. Piemēram, 22% aptaujāto ir apmierināti ar dzīvi par 8 ballēm no 10, 21% aptaujāto – par 7 ballēm, 14% — par 9, 13% — par 5 un 6 ballēm. Pilnībā ar dzīvi apmierināti 7% respondentu.

Esošais rādītājs ir augstākais, vismaz kopš 2005. gada. Pat straujās ekonomiskās izaugsmes gados šis rādītājs nepārsniedza 6,28 balles.

Turklāt saskaņā ar aptauju, Latvijas iedzīvotāji izjūt arvien lielāku kontroli pār savu dzīvi – kopumā viņi novērtējuši šo rādītāju par 7,47 ballēm no desmit. Arī tas ir augstākais līmenis kopš 2005. gada.

"Man šķiet, ka šis ir labs rādītājs, jo tas visdrīzāk iet saskaņā ar vēlmi, gatavību un spēju pašiem uzņemties atbildību par savu dzīvi," — uzrakstīja Kaktiņš, komentējot šos rezultātus.

Pilnībā savu dzīvi kontrolē 18% respondentu, 17% aptaujāto novērtējuši šo rādītāju ar 7 un 9, savukārt visvairāk izvēlējās 8 balles – tā atbildējis gandrīz katrs piektais.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, fiziskās drošības izjūta Latvijas iedzīvotāju vidū arī sasniegusi rekordaugstu līmeni.

Vērts atzīmēt, ka atsevišķu aptauju rezultātiem, piemēram, par partiju reitingiem, uzticas vien divreiz vairāk Latvijas iedzīvotāju, nekā horoskopiem.

Ziņu lente
0