Asinis vairs nevarēs ziedot draugam vai radiniekam

© pixabayДонорство крови
Донорство крови - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vispārējās personas datu aizsardzības regulas negaidītās sekas – nododot asinis, vairs nevarēs norādīt, kam tās paredzētas.

RĪGA, 14. augusts – Sputnik. Valsts asinsdonoru centrs vairs neatļauj nodot asinis konkrētam cilvēkam, vēsta Skaties.lv.

Iepriekš donoram bijusi iespēja pēc izvēles norādīt pacienta vārdu, kuram paredzētas asinis. Taču, sakarā ar to, ka spēkā stājusies Vispārējā personas datu aizsardzības regula (GDPR), tagad atļauts norādīt tikai medicīnas iestādes nosaukumu, kurā atrodas pacients.

Хирурги проводят операцию на открытом сердце - Sputnik Latvija
Aizmirstiet par saviem orgāniem: Latvijā vēlas mainīt Donoru likumu

"Cenšamies maksimāli izvairīties no papildus datu apstrādes. Nav nepieciešams zināt, cik kuram pacientam, cik daudz ir nodotas, tad arī speciāli, lai izvairītos no liekas datu apmaiņas, apstrādes, mēs arī vārdu uzvārdu un personas kodu neprasām," — paziņoja Valsts asinsdonoru centra direktore Egita Pole.

Līdz šīm visas donoru asinis nonāca kopējā krātuvē, kurā asins pārbaude un apstrādes procedūra ilga divas dienas. Tas praktiski izslēdz varbūtību, ka pacients saņems tieši viņam adresētās asinis. Tāpat pirms katras pārliešanas papildus notiek arī asins paraugu atbilstības saskaņošana.

Ikdienu Latvijā asinis nodod apmēram 100-150 donori.

Ziņu lente
0