Nevēlos precēties: četri no desmit Latvijas bērniem piedzimst ārlaulībā

© Sputnik / Sergey MelkonovЖители Бауски с детскими колясками
Жители Бауски с детскими колясками - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
XX gadsimta pēdējā dekādē latvieši sākuši daudz retāk stāties laulībā pirms bērna dzimšanas, tagad 40% bērnu valstī dzimst ārlaulībā.

RĪGA, 13. augusts – Sputnik. Eurostat aprēķinājis bērnu skaitu, kuri piedzimst laulību nereģistrējušiem pāriem Eiropas Savienībā.

Vidēji 43% no visiem bērniem ES 2016. gadā piedzima ārlaulībā, tas ir par 15% vairāk nekā 2000. gadā. Kopš jaunās tūkstošgades sākuma šis skaits palielinājies par apmēram 1% gadā, demonstrējot izmaiņas tradicionālās ģimenes sastāvā, – arvien vairāk bērnu dzimst kopdzīvē vai vientuļajiem vecākiem.

Astoņās ES valstīs likumīgajā laulībā cilvēkiem piedzimst mazāk bērnu, nekā ārlaulībā: Francijā (60%), Bulgārijā un Slovēnijā (59%), Igaunijā (56%), Zviedrijā (55%), Dānijā (54%), Portugālē (53%) un Nīderlandē (50%).

Latvijā ārlaulībā piedzimušo bērnu skaits ir nedaudz zemāks par Eiropas vidējo rādītāju – 40,9%. Ikgadējā statistika liecina, ka latvieši pārstājuši stāties laulībā pirms bērna dzimšanas XX gadsimta pēdējā dekādē: 1990. gadā ārlaulībā dzimušo bērnu skaits bija 16,9%, savukārt 2000. gadā – 40,4%. Tas nebūt nav raksturīgi visām valstīm: piemēram, Dānijā ārlaulības bērnu skaits palielinājies septiņdesmitajos gados, Francijā – astoņdesmitajos, savukārt Spānijā – "nultajos".

Супружеская пара - Sputnik Latvija
Atklāta saikne starp laulību un demenci

Likumīga laulība joprojām ir ļoti svarīga Grieķijas, Horvātijas un Kipras iedzīvotājiem – vairāk nekā 80% bērnu šajās valstīs piedzimuši laulībā esošiem partneriem. Polijā (25%), Lietuvā (27,4%) un Itālijā (28%) uzskati ir nedaudz brīvāki, taču ārlaulībā dzimušo bērnu daudzums vienalga ir ievērojami zemāks par ES vidējo rādītāju. Igaunijā, kur katrs otrais bērns piedzimst ārlaulībā, 2016. gadā spēkā stājies kopdzīves likums. Latvijā analoģisku likumu noraidīja Saeima, lielākoties tā dēļ, ka tas ļautu viendzimuma pāriem reģistrēt civilās partnerattiecības.

Ziņu lente
0