ASV atļāvušas Latvijai iegādāties kaujas helikopterus par 200 miljoniem dolāru

© Sputnik / Sergey MelkonovСолдат американской армии
Солдат американской армии - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Savas ārpolitikas un nacionālās drošības uzturēšanas labad Amerika atļāvusi Latvijai iegādāties četrus dārgus kaujas Black Hawk helikopterus.

RĪGA, 6. augusts – Sputnik. Saskaņā ar Pentagona sistēmā ietilpstošās Sadarbības aizsardzības un drošības jomā aģentūras informāciju, ASV Valsts departaments atbalstījis iespējamo četru daudzmērķu militāro helikopteru UH-60M Black Hawk ("Melnais vanags") pārdošanu Latvijai, vēsta RIA Novosti.

Вертолет МЧС Беларуси вылетел для тушения пожара в Талсинском крае - Sputnik Latvija
Latvijas IeM noliedz baumas par baltkrievu helikoptera spiegošanu

Helikopters UH-60M Black Hawk tiek ražots ASV kopš 2008. gada. Mašīnas ir apbruņotas ar raķetēm un ložmetējiem, uz klāja vienlaikus var uzņemt līdz 11 karavīriem.

Helikopteru un nepieciešamā aprīkojuma iegāde Latvijai izmaksās 200 miljonus dolāru. Taču, acīmredzami, kopš valsts piešķīrusi aizsardzībai 2% no sava IKP, tā var atļauties šādus tēriņus.

Amerikas Sadarbības aizsardzības un drošības jomā aģentūras paziņojumā teikts, ka kaujas helikopteru Black Hawk pārdošana Latvijai paredzēta ASV ārpolitikas un nacionālās drošības atbalstīšanai, stiprinot NATO sabiedrotā drošību.

"Šo UH-60 helikopteru pārdošana Latvijai ievērojami palielinās tās iespējas karaspēku pārvietošanas, robežas drošības, pretterorisma darbības, medicīniskās evakuācijas, meklēšanas un glābšanas darbu, provīzijas un militāro līdzekļu piegāžu nodrošināšanā jebkuros laikapstākļos," — vēsta aģentūra.

Tāpat aģentūrā uzsver, ka piedāvātais darījums neizmainīs pamata militāro līdzsvaru reģionā, neskatoties uz to, ka Latvija grasās izmantot kaujas helikopterus "savu Bruņoto spēku modernizācijai un esošās armijas arhitektūras paplašināšanai lai uzturētu starptautisko misiju (NATO) reģionā".

Helikopteris - Sputnik Latvija
Ukraina paņēmusi Francijā kredītu piecdesmit helikopteru iegādei

Jūlija beigās tika ziņots, ka Aizsardzības ministrija un Latvijas Valsts robežsardze plāno tuvāko gadu laikā iegādāties sešus helikopterus. Lēmumam par iegādi jābūt pieņemtam mēneša laikā, iegādes cena tiks paziņota pēc lēmuma pieņemšanas.

Uz doto brīdi Latvijas Nacionālo bruņoto spēku arsenālā ir četri lietoti Mi-17 un divi Mi-2 helikopteri.

Ziņu lente
0