Swedbank izstrādājusi pabalstu kalkulatoru ģimenēm, kas gatavas uzņemt audžubērnus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kalkulators lūdz norādīt, cik bērnus ģimene gatava uzņemt, kāda vecuma bērnus, vai strādā audžuvecāki vai aizbildņi, un kalkulators ataino visus pabalstus un atlīdzības, kā arī to apmēru.

RĪGA, 1. augusts — Sputnik. Audžuģimenes var aprēķināt viņiem pienākošos pabalstus ar tiešsaistes kalkulatora palīdzību, pastāstīja kanāla LTV7 programma "Šovakar".

Cilvēki, kuri izvērtē iespējas uzņemt ģimenē bērnu no bērnunama, kautrējas vaicāt par pabalstiem, kas viņiem pienāktos tādā gadījumā. Pieejamā informācija nav pietiekama un izklāstīta pārāk sarežģīti. Tāpēc Swedbank izstrādājusi speciālu kalkulatoru.

Vīrietis ar bērnu. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kā klājas bērnu namam Daugavpilī

Tā lietošana nav sarežīga: jāievada bērnu skaits, ko ģimene gatava uzņemt, bērnu vecums, jānorāda, vai strādā topošie audžuvecāki vai aizbildņi, un kalkulators ataino visus pabalstus un atlīdzības, kā arī to apmēru.

Kalkulatoru izstrādājušas nevis valsts struktūras, bet gan banka, tātad faktiski tā ir labdarība. Labklājības ministrija taisnojas — arī valsts strādā ar mērķi panākt, lai Latvijā nebūtu bērnunamu.

Labklājības ministrijas parlamentārā sekretāre Karīna Ploka paziņoja: "No nākama gada plānots palielināt uzturlīdzekļus un atlīdzību aizbildņiem, un mēs ļoti domājam par to, kā atbalstīt arī adoptētājus. Dažkārt cilvēkus no šī soļa attur tieši finansiālais jautājums — no adopcijas."

Kustības Plecs aptauja liecināja, ka birokrātija un nepieciešamība tērēt laiku informācijas meklējumiem apgrūtina bērna uzņemšanu ģimenē.

Карлис, Линда и лодка Linda в Рио-де-Жанейро - Sputnik Latvija
Latvietis šķērsos Kluso okeānu airu laivā, lai palīdzētu bērniem

Audžuģimeņu apvienības Terēze vadītāja Ārija Martukāne atgādināja, ka ir jau gana grūti, kad ģimenē parādās audžubērni, taču vecākiem nākas nevis veltīt laiku bērniem, bet gan rakstīt dažādus iesniegumus.

Kalkulators ir nākamais solis ceļā uz bērnunamu likvidāciju. Iepriekš izdevies atrisināt problēmu ar bērniem līdz gada vecumam — sociālās aprūpes centros viņu vairs nav.

Patlaban audžuģimenēs dzīvo četri ar pusi tūkstoši bērnu. Vēl gandrīz tūkstotis joprojām uzturas sociālās aprūpes centros.    

Ziņu lente
0