Līdz mācību gada sākumam slēgs 25 skolas – pedagogus mierinās ar prēmijām

© Sputnik / Roberts VicupsSkola
Skola - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas skolu tīkla optimizācija pēdējo trīs gadu laikā ļāvusi ietaupīt 3,4 miljonus eiro; reģionos, kur skolēnu skaita prasības nevar tikt izpildītas, skolotāji kļuvuši par situācijas ķīlniekiem.

RĪGA, 31. jūlijs — Sputnik. Jau šovasar Latvijā likvidēs 25 skolas, raksta lsm.lv. vēl dažas mācību iestādes tiks pārveidotas, ņemot vērā nelielo skolēnu skaitu, no kura ir atkarīga arī skolotāja alga: vidusskolas pārvērsīs pamatskolās, pamatskolas sākumskolās.

Tā, piemēram, Kuldīgā, kur bija sešas skolas, septembrī durvis vaļā vērs tikai četras. Trīs izglītības iestādes — ģimnāziju, pamatskolu un sākumskolu — apvienos vienā. Astoņus pedagogus un septiņus administrācijas darbiniekus nāksies atlaist.

Taču jaunās skolas direktore Jana Jansone vērtē pārmaiņas pozitīvi. Pēc viņas sacītā, reorganizācijas mērķis ir nodrošināt kvalitatīvu izglītību un paaugstināt skolotāju algu likmes.

Pedagogi pašvaldībās, kur tiek slēgtas skolas, taču prasība pēc skolēnu skaita uz vienu skolotāju tiek izpildīta, saņems naudu no budžeta līdzekļiem neparedzētiem izdevumiem.

Meitene latviešu tautas tērpā - Sputnik Latvija
Latviešu skolas pasaules kartē: vairāk nekā trīsdesmit valstis – pat DĀR

Skolu tīkla optimizācija pēdējo trīs gadu laikā ļāvusi ietaupīt ap 3,4 miljoniem eiro, trešo daļu summas plānots pārdalīt jau šogad. Līdzekļu pārdales plānu valdībai jāapstiprina tuvāko nedēļu laikā.

Kā uzskata Kuldīgas novada vadītāja Inga Bērziņa, ilgtermiņa perspektīvā valsts ietaupīs divsimt tūkstošus eiro ik gadu, un skolotāju algas palielināsies — tā, jaunajā skolā jau no septembra varēs saņemt vairāk par obligāto minimumu 680 eiro apmērā.

Taču šogad pašvaldība ir spiesta samierināties ar lieliem tēriņiem vidusskolas ēkas remontam un kompensācijām atlaistajiem darbiniekiem — šiem mērķiem aizies vairāk nekā septiņi tūkstoši eiro.

Optimizācija turpināsies arī sekojošajos gados — pēc dažiem gadiem Kuldīgā paliks tikai divas skolas. Savukārt ietaupīto miljonu eiro plānots sadalīt starp 88 pašvaldībām.

Kā stāstīja izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis, naudu saņems tās pašvaldības, kur proporcija pēc skolēnu skaita uz vienu skolotāju atbilsts standartam, kā arī tās, kuras veikušas būtiskus soļus tā sasniegšanai.

Šadurskis - Sputnik Latvija
Krievijas vēstniecība Latvijā atgādināja Šadurskim par tiesībām atvērt krievu skolu

Pedagogu arodbiedrība noraizējusies par prasībām pēc skolēnu skaita, jo daudzos Latvijas reģionos šie kritēriji nav izpildīti. Arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga uzskata, ka daži skolotāji vienkārši ir kļuvuši par situācijas ķīlniekiem, un arī tie, kas saņems prēmijas, nebūs sajūsmā, jo pielikums varētu sastādīt vien dažus eiro. Tiesa, kāds var cerēt arī uz divu ciparu summu.

"No vienas puses, jā, pašvaldībām pienākas kaut kāds "paldies", par to, ka viņi ir šos nepopulāros lēmumus pieņēmuši, bet ir jāatceras, ka pedagogs nepieņem lēmumus par skolas slēgšanu vai reorganizēšanu. Tas nav viņa spēkos, šādus lēmumus pieņemt," atzīmēja Vanaga.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, no 1. septembra stājas spēkā jaunās prasības minimālajam skolēnu skaitam klasē. Minimums pieļaujams tikai skolās, no kurām līdz tuvākajai vidējās izglītības iestādei ir 25 un vairāk kilometru.    

Ziņu lente
0