"Latvijā sistēma palīdz tev nomirt": emigranti nedomā atgriezties

© Sputnik / Сергей Мелконов / Pāriet pie mediju bankasDzelzceļa stacija Rīgā
Dzelzceļa stacija Rīgā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Algu, sociālo pabalstu līmenis, uzņēmējdarbības nosacījumi vilina latviešus pārvākties uz Igauniju.

RĪGA, 30. jūlijs — Sputnik. Arvien vairāk latviešu pārvācas uz pastāvīgu dzīvošanu kaimiņu Igaunijā — pirmām kārtām, dēļ augstākām algām, tādējādi saglabājot iespēju bieži viesoties dzimtenē, raksta Press.lv ar atsauci uz avīzi Maaleht.

Pēc Valgas apgabala Bezdarba kases darba devēju nodaļas konsultantes Pilles Mummas sacītā, pēdējo gadu laikā latviešu interese par darba iespējām Igaunijā manāmi pieaugusi. Saskaņā ar 2017. gada datiem, Igaunijā dzīvo vairāk nekā trīs tūkstoši latviešu, kamēr pirms septiņiem gadiem tie bija 1762 cilvēki. Daudzi latvieši pārvākušies uz Valgu, taču cilvēki piekrīt doties uz Pelvi, Tartu un Tallinu, jo galvenais ir dzīves līmenis un alga.

Заводские развалины - Sputnik Latvija
Uzņēmumi Latvijā lielā skaitā pārtrauc darbību

"Daži pabalsti robežas viņpusē arī ir augstāki. Bieži gadās, ka cilvēki patiešām pārvācas uz dzīvi šeit. Sākumā atbrauc strādāt un pēc tam pārved arī ģimenes," pastāstīja Valgas apgabala pārvaldes Komunikācijas dienesta vadītājs Pijms Kama.

Latvijā dzimusī Santa Tohvere, kura jau septiņus gadus dzīvo kaimiņu republikā, pastāstīja, ka viņai izšķirošais pārvākšanās faktors bija uzņēmējdarbības nosacījumi. Viņai un viņas vīram bijušas vienlaikus nelielas kompānijas Latvijā un Igaunijā.

"Kaut kā pati par sevi uzņēmējdarbība sāka vairāk attīstīties Igaunijā, un beigās mēs sapratām, ka Tallinā mums būs vieglāk," paskaidroja Tohvere, kura atzīmēja, ka pēc dzimtenes neskumst.

Dans pārvācās uz Igauniju pirms desmit gadiem, kad viņa celtniecības firmai piedāvāja šeit darbu. "Liekas, ka šeit arī krīzes nav!" stāsta vīrietis.

"Ja Latvijā aparāts palīdz tev nomirt, tad Igaunijā aparāts palīdz tev dzīvot!" saka vēl viens uz Igauniju aizbraukušais latvietis Rolands.

"Cerība uz Latviju kā uz tiesisku valsti ir zudusi. Mēs ar vīru, kurš ir igaunis, nolēmām dzīvot valstī, kur cilvēkiem ļauj dzīvot. Arī bērnu izglītība ir daudz draudzīgāka, pavisam cits līmenis," saka Agita.

"Pastāv daudz iemeslu, kuru dēļ šeit atbraukušies cilvēki paliek. Kādam tas ir piemērotāks darba tirgus, kādam — veselības aprūpes sistēma, kādam — mentalitāte. Man galvenais faktors ir tas, ka es šeit jūtos kā cilvēks un saņemu algu, kura atbilst tam, ko es spēju piedāvāt," spriež Emīls.

Дети на карусели. Праздник шоколада во дворе фабрики Laima - Sputnik Latvija
Demogrāfs: Latvija izmirst, jo ģimenes nevēlas laist pasaulē otro bērnu

Latvija ir viena no Eiropas līderiem pēc iedzīvotāju skaita samazināšanās līmeņa. Sākot no 1990. gada valsts pazaudējusi ap 20% iedzīvotāju. Saskaņā ar ANO prognozēm, līdz 2050. gadam Latvija pazaudēs vēl 22% iedzīvotāju, savukārt līdz 2100. gadam — 41%. par galvenajiem depopulācijas iemesliem Latvijā sauc zemos ienākumus, salīdzinot ar bagātajām ES valstīm, nepietiekamo ekonomikas izaugsmi un stipru noskaņojumu pret migrantiem, kura dēļ iedzīvotāju samazināšanos nevar atspēkot iebraucēji no citām valstīm.    

Ziņu lente
0