Demogrāfs: Latvija izmirst, jo ģimenes nevēlas laist pasaulē otro bērnu

© Sputnik / Sergey MelkonovДети на карусели. Праздник шоколада во дворе фабрики Laima
Дети на карусели. Праздник шоколада во дворе фабрики Laima - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēteris Zvīdriņš atgādināja, ka Latvija nespēj atrisināt pirms 25 gadiem radušos dzimstības krituma problēmu.

RĪGA, 26. jūlijs — Sputnik. Demogrāfijas galveno problēmu Latvijā rada ģimeņu nevēlēšanās laist pasaulē otro bērnu, intervijā radio Baltkom pastāstīja demogrāfs, Latvijas Universitātes profesors, Ministru kabineta demogrāfijas padomes loceklis un ekonomikas zinātņu doktors Pēteris Zvīdriņš.

"Mēs gaidījām dzimstības samazināšanos. Pēc 2007. gada bija vērojama reproduktīvā vecuma sieviešu skaita samazināšanās, tātad kritās potenciālo māmiņu skaits. Tālākās perspektīvas optimismu nerada. Pasīvā demogrāfiskā politika pēc neatkarības iegūšanas novedusi pie dzimstības krasas samazināšanās. Nekas tamlīdzīgs nav redzams nevienā valstī," – pastāstīja demogrāfs.

Pamestais Irbenes ciems - Sputnik Latvija
Demogrāfs aprēķinājis, cik iedzīvotāji paliks Latvijā līdz 2030. gadam

Viņš atgādināja, ka XX gs. beigās gada laikā dzima divreiz mazāk bērnu nekā 80. gadu beigās. Un Latvija nekādi netiek gadā ar šo dzimstības sarukumu, kas sācies aptuveni pirms 25 gadiem.

"Galvenā problēma mūsu valstī – otrā bērna laišana pasaulē. Vienmēr esmu uzsvēris, ka nepieciešams aktīvāk regulēt iedzīvotāju skaita procesus. Taču jaunā valdība atteicās risināt demogrāfiskos jautājumus, jo uzskata, ka tā ir ģimenes pašas darīšana," – teica Zvīdriņš.

Iepriekš demogrāfs Ilmārs Mežs aprēķinājis, ka līdz 2030. gadam Latvijā paliks 1,7 miljoni cilvēku. Speciālists norādīja, ka iedzīvotāju skaits saruks gan emigrācijas dēļ, kā arī mirstības rezultātā, kas apsteidz dzimstību.

Demogrāfs atgādināja, ka valsts saskārusies ar 90. gadu sekām, kas vērojamas visās pēcpadomju valstīs. dažas valstis tās likvidējušas, taču Baltijas valstis, tāpat kā Baltkrievija un Krievija "demogrāfijas bedrē" atradušās ilgi. Tāpēc valstī trūkst jaunu potenciālo māmiņu: ja 80. gados dzima aptuveni 20 tūkstoši bērnu gadā, 90. gados — vairs tikai 10 tūkstoši. Tagad, pat ja Latvijā ir labs dzimstības pieaugums uz vienu sievieti, tomēr krītas jaundzimušo skaits, jo trūkst sieviešu. Mežs norādīja, ka Latvijas iedzīvotājas aizvien biežāk laiž pasaulē bērnus 30-40 gadu vecumā, kad jau saņemta augstākā izglītība un atrasts darbs.

Eurostat vērtē, ka patlaban Latvija ieņem trešo vietu Eiropas Savienībā iedzīvotāju skaita samazināšanās ziņā.

Ziņu lente
0