Latvieši varēs ziņot par deputātiem un partijām ar mobilo lietotni

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotājus iemācīs atpazīt aizdomīgu priekšvēlēšanu aģitāciju un palūgs nekavējoties ziņot par to ar viedtālruņa lietotnes palīdzību.

RĪGA, 21. jūlijs – Sputnik. Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) palaidīs speciālu mobilo aplikāciju, ar kuras palīdzību latvieši varēs ziņot par priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem, vēsta Mixnews.lv.

Pēc Biroja pārstāves Intas Nolles sacītā, aplikācijas nosaukums būs Ziņo KNAB!. To varēs bezmaksas lejupielādēt iOS un Android operētājsistēmās. Nolle pastāstīja, ka ziņojumi par pārkāpumiem būs anonīmi, iegūtajai informācijai nebūs iesnieguma statuss, KNAB neglabās nekādus datus par nosūtītāju.

Открытие скакового сезона в Краснодаре - Sputnik Latvija
Politika
Vara nav ietekmējama, taču uz vēlēšanām latvieši iet kā uz zirgu skriešanas sacīkstēm

Ar Ziņo KNAB! palīdzību Birojs cer pievērst sabiedrības uzmanību aizdomīgiem priekšvēlēšanu aģitācijas gadījumiem, tostarp, slēptai aģitācijai.

Aplikācija izskaidros, kā atpazīt aizliegto priekšvēlēšanu aģitāciju. Kā slēptās aģitācijas piemēru Nolle minēja koncertus, kurus finansē politiskās partijas, un apmaksātu reklāmu sociālajos tīklos.

Līdz Saeimas vēlēšanām KNAB aicina visus Latvijas iedzīvotājus ziņot par aģitāciju, kura liekas aizdomīga. Birojs sola regulāri sniegt statistiku par to, cik daudz ziņojumu saņemts un citus datus. Turklāt KNAB apgalvo, ka pēc vēlēšanām, kurām jānotiek 6. oktobrī, aplikācija turpinās savu pastāvēšanu. Ar to varēs ziņot par jebkādiem pārkāpumiem, kuri ietilpst Biroja kompetencē.

Priekšvēlēšanu cīņa Latvijā

Iepriekš tika ziņots, ka 9. jūnijā, Latvijā oficiāli sākās priekšvēlēšanu aģitācijas periods pirms Saeimas vēlēšanām, kuras notiks, 2018. gada 6. oktobrī.

Kandidātu priekšvēlēšanu cīņa ilgs 120 dienas. Deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana Centrālajai vēlēšanu komisijai norisināsies no 18. jūlija līdz 7. augustam. Trīsdesmit dienas pirms vēlēšanām tiks aizliegta aģitācija elektroniskajos PSL. Savukārt dienā pirms vēlēšanām, 5. oktobrī, tiks aizliegta aģitācijas materiālu izvietošana publiskajā telpā, preses izdevumos, elektroniskajos sakaru tīklos, tostarp, internetā. Administratīvo līdzekļu izmantošana priekšvēlēšanu aģitācijā ir kategoriski aizliegta.

Tatjana Ždanoka - Sputnik Latvija
"Latvijas valdības kārtējais noziegums": Tatjana Ždanoka nav pielaista vēlēšanās

Tiek ziņots, ka partijas priekšvēlēšanu aģitācijas izdevumu apmērs, ja tā startē visos vēlētāju apgabalos, sastāda 553 347 eiro. savukārt ar partijām nesaistīta persona varēs iztērēt aģitācijai ne vairāk par 6 450 eiro. saskaņā ar likumu, partijām ir pienākums ņemt vērā un norādīt deklarācijā visus vēlēšanu ienākumus un izdevumus laika posmā no 120. dienas pirms vēlēšanām. Deputātu kandidātu sarakstu iesniegšana Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) sākās 18. jūlijā un ilgs līdz 7. augustam. Taču ir zināms, ka pirmajā dienā neviena Latvijas partija savus sarakstus CVK nav iesniegusi.

Lai iesniegtu savu kandidātu sarakstu, partijai jāiemaksā ķīlas maksa 1 400 eiro apmērā Centrālās vēlēšanu komisijas depozitārajā kontā. Par kandidātu var kļūt jebkurš Latvijas pilsonis, kas vecāks par 21 gadu, uz kuru neattiecas jebkāda veida ierobežojumi, kuri noteikti Likumā par vēlēšanām. l

CVK pārbaudīs deputātu kandidātus Iedzīvotāju reģistrā, Valsts ieņēmumu dienestā un, nepieciešamības gadījumā, iesniegs pieprasījumu drošības iestādēs.

Ziņu lente
0