"Atstājiet mums mūsu naudu": Latvijā zaudē popularitāti sociālisma idejas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēdējo piecu gadu laikā pieaudzis Latvijas iedzīvotāju skaits, kuri dotu priekšroku maziem nodokļiem, pat ja nāktos iztikt bez sociālā atbalsta, liecina SKDS dati.

RĪGA, 18. jūlijs — Sputnik. "Kreisais" noskaņojums Latvijas sabiedrībā novājinās, liecina pētījumu centra SKDS aptaujas rezultāti. Par to savā lapā Twitter pastāstīja centra vadītājs Arnis Kaktiņš.

Respondenti tika lūgti sniegt atbildi uz jautājumu, kāds sabiedriskais modelis Latvijai ir vairāk piemērots: sociālisms, kura ietvaros valsts nodrošina plašu sociālo atbalstu, taču iedzīvotāji maksā lielus nodokļus, vai relatīvi "brīva sabiedrība", kurā nodokļi ir zemi, taču iedzīvotājiem nākas par sevi parūpēties pašiem.

"Izskatās, ka piecu gadu laikā Latvijas iedzīvotāji ir kļuvuši mazāk "kreisi". To īpatsvars, kuri vēlas plašu valsts aprūpi un augstus nodokļus, ir gājis mazumā (no 40% uz 33%) — t.i. cilvēki aizvien biežāk vēlas, lai valsts viņu naudu atstātu viņu pašu ziņā," — pastāstīja Kaktiņš.

Piecu gadu laikā no 26% līdz 44% pieaudzis respondentu skaits, kuri dotu priekšroku nelieliem nodokļiem un zemam sociālās aizsardzības līmenim. 24% joprojām uz šo jautājumu nevarēja sniegt tiešu atbildi.

Kaktiņa publikāciju pavadīja dzīva diskusija.

Daina Baidekalne uzskata, ka vēlētāji vienkārši ir vīlušies par valsts politiku.

"Tas tāpēc, ka iedzīvotāji netic valsts varas spējai GODPRĀTĪGI apsaimniekot tautas naudu. Ierēdņi neapzinās, ka nav mistiska budžeta nauda, kas viņiem no gaisa nokritusi," – viņa rakstīja.

"Jocīgi, jo politiskie solījumi praktiski visām partijām ir vairāk sociālistiski. Varbūt vārds "sociālisms" jautājumā ir respondentiem stigmatisks?" — vaicāja Arnis Kadakovskis.

Savukārt sociālā tīkla lietotājs Dawis uzskata, ka tieši tāpēc Jaunā konservatīvā partija guvusi vērā ņemamu atbalstu.

"Uz nodokļu samazināšanu (pēc triumfālās reformas) neviens īsti vairs necer. Bet varbūt var cerēt uz lielāku kontroli pār nodokļu maksātāju naudas izsaimniekošanu. Ekonomiskā liberālisma piekritēji cer uz Konservatīvajiem," – viņš paskaidroja.

Iepriekš jau vēstīts, ka tikai aptuveni ceturtā daļa Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka pašreizējā nodokļu sistēma pret viņiem un viņu ģimeni ir taisnīga.

Ziņu lente
0