Lembergs: Latvija izmet miskastē savas priekšrocības

CC0 / plixs / Meitene bibliotēkā
Meitene bibliotēkā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Ventspils mērs Aivars Lembergs kritiski izvērtēja valdības sasteigto lēmumu aizliegt studijas krievu valodā Latvijas privātajās augstskolās.

RĪGA, 17. jūlijs — Sputnik. Aizliegums studēt krievu un angļu valodās privātajās augstskolās Latvijā — tā ir dziļa tumsonība un privātās uzņēmējdarbības tiesību pārkāpums, uzskata Ventspils mērs Aivars Lembergs. Viņa teikto publicējis izdevums Dienas Bizness.

"Es nezinu, cik tas ir unikāli pasaulē vai nav. (..) Nu, kā es saprotu, tā galvenā ir cīņa pret krievu valodu. Tie, kas sāk cīnīties ar valodu, grāmatām, ar idejām, ar pārliecību, ar viedokli, tādu nav bijis maz. Bet tas ir totalitārisms. neapšaubāms. Un tas nav gudri. Iedomājieties, no ES dalībvalstīm cik ir tādas valstis, kur varētu iegūt izglītību krievu valodā? Igauņi palika. (..)Tas ir mūsu tirgus. Nē, mēs aizklapējam to tirgu ciet. Kāds mērķis tam ir?" — vaicāja Lembergs preses konferencē.

Pēc Venstpils mēra domām, pirms Saeimas vēlēšanām populisma līmenis ir sasniedzis nebijušus augstumus.

"Ja es esmu pret krievu valodu, tas es esmu tas īstais latvietis. (..) Man liekas, tā ir dziļa tumsonība," — piebilda politiķis.

Lembergs ir pārliecināts, ka šajā gadījumā pārkāptas privātā biznesa tiesības. "Privātās augstskolas ir izveidojušas programmas, ir akreditējušās, ieguldījuši resursus, tā taču ir uzņēmējdarbība! (..) Es uzskatu: lai māca jebkurā valodā. (..) Ko tad, rīt kāds mājās nevarēs runāt krievu valodā? Šausmas!" — piezīmēja mērs.

Krievijas vēstnieks Latvijā Lukjanovs - Sputnik Latvija
Lukjanovs: aizliegums studēt krievu valodā Latvijas augstskolās - dāvana KF budžetam

4. jūlijā Latvijas prezidents Raimonds Vējonis apstiprināja grozījumus, kas aizliedz studijas krievu valodā privātās augstskolās un koledžās, neskatoties uz dažādu organizāciju, tostarp arī partijas "Saskaņa" lūgumiem to nedarīt. Grozījumus iesniedza Izglītības un zinātnes ministrija, ņemot vērā vidējās izglītības reformas. Līdz šim Augstskolu likums regulēja tikai valodu lietojumu valsts augstākajās mācību iestādēs.

2017. gadā aptuveni trešā daļa studentu Latvijas privātajās augstskolās mācījās krievu valodā.    

Ziņu lente
0