Latvijas iedzīvotāji mirst darba vietās: Valsts darba inspekcija ir noraizējusies

© pixabaySlimnīcas palāta
Slimnīcas palāta - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas iedzīvotāji mirst savās darba vietās lielās pārslodzes dēļ vai tādēļ, ka nerūpējas par veselību, uzskata Valsts darba inspekcija.

RĪGA, 16. jūlijs — Sputnik. Valsts darba inspekcijas rīcībā (VDI) esošie dari liecina, ka šogad 26 Latvijas iedzīvotāji dabisku iemeslu dēļ miruši darba vietās. 2017. gadā Latvijā darba vietās viņsaulē miruši 11 cilvēki, vēsta Mixnews.lv.

VDI ir noraizējusies par mirstības pieaugumu darba vietās. Iestādes pārstāve Megija Ekkerte paskaidroja, ka dabiskās nāves gadījumu skaita pieaugums darba vietās, iespējams, liecina par iedzīvotāju veselības problēmām, kas radušās pārslodzes rezultātā vai tādēļ, ka cilvēki nerūpējas par sevi.

Проверка документов - Sputnik Latvija
Pērn Latvijā bijis rekordzems CSN upuru skaits

Ekkerte atzīmēja, ka inspekcija sniegs detalizētāku komentāru par šo statistiku pēc situācijas sīkākas izpētes.

Jautājumā par cilvēku bojāeju nelaimes gadījumu rezultātā darba vietā Ekkerte paziņoja, ka 2018. gadā lielas izmaiņas nav konstatētas. Viņa norādīja, ka visbiežāk cilvēki iet bojā, krītot no liela augstuma vai traumu rezultātā, kas gūtas kokapstrādes ražotnēs.

2018. gadā laikā no 1. janvāra līdz 5. jūlijam nelaimes gadījumu rezultātā darba vietās gājuši bojā 16 cilvēki. Vēl 78 cilvēki šajā periodā guvuši smagas traumas. 2017. gadā šajā laika periodā dabisku iemeslu dēļ darbā miruši 11 cilvēki, smagas traumas guvuši 95 cilvēki.

Iepriekš vēstīts, ka 2016. gadā nelaimes gadījumu rezultātā darbā gājuši bojā 38 cilvēki, cietuši 1849 cilvēki, smagas traumas guvuši 184 cilvēki. 2015. gadā darba vietās gājuši bojā 26 cilvēki.

Ārsts - Sputnik Latvija
Esi miris? Tad ej strādāt! E-veselības sistēma atkal sagādā pārsteigumus

Nāves iemesls visbiežāk bijis cilvēciskais faktors: darbinieki galvenokārt gājuši bojā neuzmanības dēļ, neievērojot darba drošības noteikumus vai strādājot alkohola reibuma stāvoklī. Taču novēroti arī gadījumi, kad darbinieka nāves vai smagas traumas iemesls ir bijusi slikta darba organizācija.

Jāpiebilst, ka nelaimes gadījumi ražotnē draud ar vērā ņemamiem zaudējumiem darba devējiem. 2016. gadā saskaņā ar īslaicīgas darbnespējas lapām uzņēmumi izmaksājuši 245 tūkstošus eiro. Zaudējumi ražošanas līdzekļu bojājumu rezultātā sastādīja 131 tūkstoti eiro, zaudējumi par sagrautām būvēm — 500 eiro. 2015. gadā nelaimes gadījumu rezultātā uzņēmumi cietuši zaudējumus 338 825 tūkst. eiro apmērā.    

Ziņu lente
0