Pankratovs: vardarbīga asimilācija Latvijā sarauj sakarus ar senčiem

© Sputnik / Sergey MelkonovАкция в защиту русских школ в Риге. 2 июня 2018 г.
Акция в защиту русских школ в Риге. 2 июня 2018 г. - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Organizācija "Atdodiet mūsu vārdus" saņēmusi no prezidenta kancelejas oficiālu noraidošu atbildi lūgumam neizsludināt aizliegumu programmām krievu valodā privātajās augstskolās. Aktīvisti apsolīja turpināt cīņu par krievvalodīgo tiesībām.

RĪGA, 11. jūlijs — Sputnik. Organizācijas "Atdodiet mūsu vārdus" vadītājs Ruslans Pankratovs saņēmis no prezidenta kancelejas oficiālu noraidošu atbildi lūgumam, kurā tiesībsargi Latvijas krievvalodīgo kopienas vārdā lūdza neizsludināt aizliegumu programmām krievu valodā privātajās augstskolās.

Министр финансов Латвии Дана Рейзниеце-Озола, заседание Сейма 22 июня 2017 года - Sputnik Latvija
Finanšu ministrija saskata pretrunas starp Šadurska reformām un Latvijas mērķiem

Latvijas prezidents Raimonds Vējonis pasludināja atbilstošos grozījumus 4. jūlijā. Atbildes vēstulē norādīts, ka pēc likuma grozījumu stāšanās spēkā studijas privātajās augstskolās un koledžās būs pieejamas tikai valsts valodā, ES oficiālajās valodās – saskaņā ar noslēgtajiem līgumiem. Prezidenta kanceleja atzīmēja: ja noteiktas programmas apgūšanai nepieciešamas mācības citā valodā, lēmumu pieņems speciāla IZM komisija.

Ruslans Pankratovs pastāstīja Sputnik Latvija, ka valsts galva nav ņēmis vērā jauno grozījumu diskriminējošo raksturu, lai arī tie neatbilst starptautiskajiem līdztiesības principiem no tautības un valodas viedokļa, kā arī principiem, kas iekļauti Eiropas Cilvēktiesību konvencijā.

"Vardarbīga asimilācija sarauj mūsu sakarus ar senčiem," – uzsvēra Pankratovs.

Aktīvists uzskata, ka jaunā valodas norma izglītības jomā ir pazemojoša. Viņš ir pārliecināts, ka grozījumi pieņemti ar vienu mērķi – "saraut mūsu vēsturiskos sakarus ar savu tautu un savām ģimenēm, mūsu senčiem un mūsu etnosu."

Ruslans Pankratovs pauda nožēlu par to, ka ES vadība nav novērtējusi jaunās normas. Taču aktīvisti ir apņēmušies turpināt cīņu par krievvalodīgo tiesībām un panākt izteiktu reakciju no vispasaules sabiedrības.

Пакистанский кебаб в Риге - Sputnik Latvija
Nacionālais bloks uzstājas pret studentiem no Indijas: viņi te kebabus taisa, nevis mācās

Iepriekš vēstīts, ka augstskolas un koledžas varēs nodrošināt programmas krievu valodā to akreditācijas termiņa ietvaros. Taču pēc 2019. gada 1. janvāra studentu uzņemšana šajās programmās būs aizliegta.

Parlamentārā partija "Saskaņa", privāto augstskolu vadība, uzņēmēji lūdza prezidentu neizsludināt minētos grozījumus, pievēršot uzmanību miljoniem lielajiem zaudējumiem, ko reforma nesīs Latvijas augstākajai izglītībai un valsts budžetam.

Aizvadītajā gadā privātajās augstskolās Latvijā krievu valodā mācījās aptuveni trešā daļa studentu.

Ziņu lente
0