Uzņēmēja dzīve Latvijā: augsti nodokļi, vājš atbalsts

© pixabayKaklasaite
Kaklasaite - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vairums uzņēmēju uzskata darba nosacījumus Latvijā par sliktiem, liecina aptaujas rezultāti.

RĪGA, 6. jūlijs — Sputnik. Lielākā daļa Latvijas uzņēmēju nav apmierināti ar Latvijā izveidoto  biznesa vidi, vēsta portāls rus.db.lv. Šādus rezultātus parādījis Biznesa augstskolas "Turība" un SKDS savstarpēji veiktais pētījums.

Aptauja tika rīkota 2018. gada martā un aprīlī, tajā piedalījās 750 Latvijas uzņēmēji.

Gandrīz divas trešdaļas aptaujāto (61%) nosauca uzņēmējdarbības vidi par sliktu, no tiem 13% — par ļoti sliktu.

Visvairāk neapmierināto ir lielo uzņēmumu pārstāvju vidū, no tiem katrs piektais nosaucis darba nosacījumus Latvijā par ļoti sliktiem. Savukārt mazo uzņēmēju vidū 38% deva pozitīvu vērtējumu.

Naudas audzēšana - Sputnik Latvija
SEB bankā pastāstīja, kad alga Latvijā sasniegs tūkstoti eiro

Visvairāk to uzņēmēju, kas ir apmierināti ar biznesa vadīšanas nosacījumiem, ir Kurzemē (44%), vismazāk — Latgalē (19%).

Deviņi no desmit Latvijas uzņēmējiem uzskata, ka firmas maksā pārāk lielus nodokļus, 8% nosauca nodokļu slogu par adekvātu, 1% — par pārāk mazu.

Gandrīz puse aptaujāto (47%) uzskata nekustamā īpašuma nodokļa likmi par pārāk augstu, it sevišķi šis jautājums uztrauc biznesmeņus Rīgā (52%) un Vidzemē (34%).

Turklāt, 37% uzņēmēju uzskata par pārāk augstām obligātās valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas, 29% — pievienotās vērtības nodokļa likmi, 27% — kapitāla pieauguma nodokļa likmi.

Tie, kas apmierināts ar nodokļu slogu, ir 20-25%.

Aleksejs Puškovs - Sputnik Latvija
Puškovs: Latvijā saprot, ka Krievijas sankciju pastiprināšana ir neizdevīga

Katrs ceturtais uzņēmējs atzīmē, ka valsts nepietiekamā mērā atbalsta eksportu. Gandrīz puse aptaujāto nespēja sniegt konkrētu atbildi uz šo jautājumu.

SKDS pētījuma centra vadītājs Arnis Kaktiņš nosauca šādus rezultātus par pesimistiskiem un drūmiem.

Kā jau rakstīja Sputnik Latvija, tikai ceturtdaļa latviešu uzskata nodokļu sistēmu par taisnīgu attiecībā pret viņiem un viņu ģimeni.    

Ziņu lente
0