Latviešu žurnālistes pārdomas: Kāpēc es nekad nebalsošu par "Saskaņu".

© Sputnik / Вадим АнцуповVēlēšanu kabīnes
Vēlēšanu kabīnes - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Žurnāliste Inga Gorbunova publicējusi savas domas par to, kāpēc viņa nekad nebalsos par "Saskaņu".

RĪGA, 30. jūnijs — Sputnik, Marija Bušujeva. Ingas Gorbunovas pārdomas sajūsmā pārpublicējuši daudzi latviešu progresīvās inteliģences pārstāvji.

Daži publikācijas komentāros iesaka pārtulkot tekstu krieviski, acīmredzot, lai "pielēktu" par "atpalikušākajiem" iedzīvotāju slāņiem, — valda uzskats, ka Latvijā vēl daudzi neprot lasīt latviski un neko nezina par vēsturi.

​​"Šo vajag krievu valodā iztulkot, citādi dažas labas žurnālistes, kas latviski slikti runā, atļaujas apgalvot, ka "visiem dzīvokļus piešķīra" un "padomijā visiem beidzot iedeva darbu," — raksta Elza.

Citi spriež, ka tulkojums krievu valodā neko nemainīs.

​​"Ne jau valodā ir vaina, bet gan domāšanā, dažādās pieredzēs, atšķirīgās informācijas & uztveres telpās un absolūtā empātijas trūkumā. Piedod, bet viens sirsnīgs latvieša raksts nemainīs saskaņiešu domāšanu," — raktīja Inese Ejugbo un piezīmēja: — "Es jau no rīta šo nošēroju FB un viena no manām krievu paziņām uz to reaģēja: "Staļins ir miris!" Un tā ir viņu domāšana un uztvere. Neredz saiti starp saskaņu un to, ka Staļina radītais represīvais režīms nevaid miris."

Lai arī gribētos atbalstīt Ineses paziņas teikto par Staļinu, Sputnik Latvija tomēr nolēma pārtulkot Ingas Gorbunovas vārdus.

​"Kāpēc es nekad nebalsošu par "Saskaņu". Privātas pārdomas vēlēšanu sakarā.

​Man  tas vienmēr šķitis pašsaprotami. Taču pēdējo notikumu sakarā gribēju pateikt arī tādā melns uz balta formātā. Iespējami īsi un skaidri.

Мэр Риги Нил Ушаков - Sputnik Latvija
Politika
Pabriks nosauca Ušakovu par "Kremļa politiķi"

Neliela atkāpe. Es vēl nezinu, kuram politiskajam spēkam tiks mana balss. Sāku, kā parasti pēdējos gados — ar izslēgšanu. Bet  kaitinoši, ja kāds tevi uzskata par  aitu. Un visus mūs — par  reizi četros gados noderīgu ganāmpulku. Tu tur ej tai vienā dienā- viss tāds svarīgs, kā jau pienākas, kad dodies ietekmēt valsts virzību. Stāvi rindā, uzrādi pasi, velc krustiņus un svītriņas. Tad sēdi pie TV un zīlē kafijas biezumos — būs/ nebūs. Beigās ir tā, kā ir un  viena lieta nekad nemainās: sākas partiju tirgus. Pēc tam turpmākos četrus gadus tev jādzird: paši tādus ievēlējāt. Kaut patiesībā katrs no mums varbūt kādus divdesmit cilvēkus no tiem simts (neatkarīgi no partejiskās piederības), gribētu laist pie valstisku procesu ietekmēšanas.

Smalkās komunikāciju teorijas to visu ganāmpulka štelli, protams, dēvē daiļākos vārdos. Bet nu ratā ar visām teorijām. Tāpat zināms, ka tās ne vienmēr darbojas.

Praksē svarīgas ir nianses. Cilvēki nav figūras ekseļa tabulā, tiem mēdz būt sava pārliecība, izpratne par vērtībām un pieredzē balstītas atziņas. Un cilvēki var arī domāt, izdomāt un pārdomāt. Kā nupat to pieredzējām.

Bet es nebalsotu par "Saskaņu" pat, ja tajā pēkšņi iestātos, piemēram Juris Rubenis, Vaira Vīķe Freiberga vai kāds mans tuvs draugs. Nav tāda cilvēka, kura dēļ es to darītu.

Un tam nav nekāda sakara ar nacionālo jautājumu. Nekad neesmu šķirojusi cilvēkus pēc tautības vai ādas krāsas. Un, cita starpā, viena mana vecmāmiņa bija krieviete, tā ka paši saprotiet — neesmu tīrasiņu un NA vēlētājam arī nekvalificējos.

Saskaņas partijas prezidenta amata kandidāts Pēteris Sproģis - Sputnik Latvija
Pēteris Sproģis: latviešiem esmu kļuvis par nodevēju

Teorijas, kuras māca, ka jāpiesaista populāri, harizmātiski cilvēki, un tad ļaudis uzreiz laimē starojot skries mest urnās pareizās lapiņas…Nu,"Saskaņas" gadījumā tik vienkārši cauri tas tomēr neies. Kas jau nu balsoja, tie balsos, bet kas ne, tas arī ne. Ļoti vienkāršu  iemeslu dēļ un pat nestudējot programmu. Es to nedarīšu vispirms jau savas ģimenes piemiņas dēļ.

Manam opapam, Herbertam Ernestam Hugo Upītim bija piecpadsmit gadu, kad viņš skolnieku rotas sastāvā cīnījās pret Bermontu. Par Latviju.

Pēc kaujām  atgriezās Rīgas 1.ģimnāzijā, absolvēja to un iestājās karaskolā. Bija tāds asais zēns, jautrs pēc dabas, sabiedrības dvēsele. Dzīve tikai tā pa īstam sākās, kad viņu, jaunu, skaistu, spēcīgu vīrieti, divu mazu meitenīšu tēvu toreiz Litenē kopā ar citiem Latvijas armijas virsniekiem, iedzina lopu vagonā. Pat nepaspēja no sievas atvadīties. Rīgā viņa (ar bērniem pie rokas, baltās atlasa kurpītēs) bija skrējusi gar vagoniem, cerībā vismaz vēlreiz ieraudzīt. Viens zaldāts teicis, lai pazūd, ja vispār grib palikt dzīva un izaudzināt savus bērnus. Un vīru lai meklē citu, šito vairs neredzēs.

Viņai  paveicās, ieraudzīja. Pēc divdesmit gadiem, kad Noriļska beidzot bija gatava. Sākumā neesot pat pazinusi. Viņš vairs neatgriezās savā dzīvoklī, jo tur tagad dzīvoja padomju armijas virsnieks. Omīte bija laimīga, ka viņu ar meitenēm ielaida turpat pāri ielai divās istabiņās tādā koka namiņā un ļāva vismaz pāris mēbeles un kādus traukus paņemt līdzi.

Latvijas prezidenta kandidāts no Saskaņas partijas, bijušais Latvijas Baptistu draudžu savienības vadītājs, bīskaps Pēteris Sproģis - Sputnik Latvija
Apgāna svētas lietas: patrioti sašutuši par Saskaņas premjera kandidātu

Neilgi pēc tam, kad viņš atgriezās, piedzimu es. Savas meitas izaugam nebija redzējis, visu savu neizdzīvoto tēva mīlestību atdeva man. Mēs dzīvojām pie Brasas tilta un bieži gājām uz Brāļu kapiem. Es spēlējos ar lelli, viņš sēdēja uz sola un klusi dungoja kādas karavīru dziesmas. Vai vienkārši skatījās tālumā. Mani opaps sauca par Piekūnu. Dažreiz stāstīja smieklīgus stāstus par karavīru dzīvi. Par lēģeri gan nerunāja nekad. Kad mēs gājām uz Ķīšezeru vai Ogres upi peldēties, viņš nekad nenovilka kreklu un garās bikses. Jo viss ķermenis bija rētās.

Bet opapa vecāko brāli Jāni Upīti es nekad neesmu sastapusi. Neviens no ģimenes viņu nekad vairs neredzēja. Un mēs arī nezinām, kur viņš apglabāts. Visticamāk, kaut kur Piemaskavā, jo toreiz četrus ģenerālštāba virsniekus aizveda uz cietumu Maskavā. Vēlāk sievai kāds svešinieks uz ielas esot iespiedis rokās zīmīti " Mūs ved uz nošaušanu. Mīlu.". Vēl vēlāk kāds pastāstīja manai krustmātei, ka pirms visi esot nežēlīgi spīdzināti.

Tādas nianses izsķir visu.

Protams, protams, tas ir stāsts par vectēviem, ne par šodienu. Un skaidrs, ka arī "Saskaņā" ir cilvēki, kas vēl labu Latvijai un strādā tās labā. Es tikai gribēju pateikt, kāpēc tās teorijas nedarbojas.  Un man tas šķiet pašsaprotami.

Tikpat pašsaprotami, kā tas, kāpēc neeju likt ziedus 9.maijā, bet dedzu sveces Lāčplēša dienā."

Люди держатся за руки - Sputnik Latvija
Gasparjans: Latvijas valsts turpinās "pievilkt skrūves"
Visu par empātijas trūkumu apsūdzēto krievu vārdā noslēgumā gribas teikt Ingai Gorbunovai: mēs tevi saprotam un jūtam līdzi. Taču pacenties saprast arī mūs. Mūsu ģimenēs traģisku notikumu nav mazāk, iespējams, pat vairāk.

Piemēram, arī man ir savs ģimenes stāsts. Pat vairāki. Par vecvecmāmiņu no blokādē aplenktās Ļeņingradas un par vectētiņu, starp citu, arī divu meitiņu tēvu, kuru 40.gados Rīgā arestēja par pretpadomju aģitāciju un izsūtīja uz nometni Sibīrijā. Līdz mūža galam viņš glabāja zem gultas čemodānu ar siltu apģērbu — gadījumam, ja viņam pakaļ atkal atbrauks "melnais krauklis"…

Nav saprotams tikai viens: kāds tam sakars ar gaidāmajām vēlēšanām un konkrēto "Saskaņas partiju". Atliek tikai cerēt, ka žurnāliste Inga nākamreiz to pastāstīs, citādi mums lemts uz mūžīgiem laikiem mīcīties pa pagātnes aizvainojumiem.    

Ziņu lente
0