Sirds lietas: Veselības ministrija atvērusi jaunu "zaļo koridoru"

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasAtklāta sirds operācija
Atklāta sirds operācija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jaunā Veselības ministrijas sirds un asinsvadu slimību riska noteikšanas programma būs pieejama pacientiem bezmaksas, samaksāt nāksies tikai par vizīti pie ģimenes ārsta.

RĪGA, 29. jūnijs — Sputnik. Jau augustā ģimenes ārstu pacientiem sāksies Veselības ministrijas sirds un asinsvadu slimību risku noteikšanas programma, vēsta LTV7 krievu apraide raidījumā "Šovakar".

Saskaņā ar Eurostat datiem, vairāk nekā puse Baltijas valstu iedzīvotāju mirst no sirds slimībām un insultiem. Latvijas ieņem trešo vietu ES (57%) pēc nāves gadījumu skaita sakarā ar sirds un smadzeņu asinsrites traucējumu problēmām, augstāk par to pēc šī kritērija ir tikai Bulgārija (66%) un Rumānija (59%). Insulta nāves gadījumi Latvijā uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju sastāda 124 cilvēkus, kas ir 2,5 reizes augstāk, nekā vidēji Eiropas Savienībā.

Салют Черняховску - Sputnik Latvija
Vairāk nekā 10 tūkstoši cilvēku gatavi atteikties no Latvijas simtgades svinībām

Vidējā riska grupai ārsti attiecina apmēram piecdesmit tūkstošus Latvijas iedzīvotāju vecumā no 40 līdz 65 gadiem, augsta riska grupā atrodas vismaz 20 tūkstoši cilvēku.

"Mēs esam izveidojuši programmu sirds un asinsvadu slimībām, kura, tieši tāpat kā "zaļais koridors" onkoloģijas slimniekiem, sākas pie ģimenes ārsta. Te atšķirība ir tāda, ka tiek kalkulēts risks, kurš ir konkrētajam cilvēkam," pastāstīja veselības ministre Anda Čakša.

Visas pārbaudes apmaksās valsts, vienīgie izdevumi — pati vizīte pie ģimenes ārsta. Gadījumā, ka tiks konstatēts augsts risks, tiks nozīmēta ārstēšana, kuru arī apmaksās valsts, taču ne pilnā apmērā. Šādas pārbaudes ģimenes ārsti piedāvās uzņemšanas laikā vai piezvanot pacientam personīgi.

"40, 50, 55, 60 un 65 gadu vecumā mums būs iespēja pacientus nosūtīt uz holesterīna, cukura līmeņa noteikšanu pat bez sūdzībām. Mums būs jānosaka vēl daži rādītāji — tādi kā, piemēram, spiediens, pulss, augums, svars un tā tālāk. Un ar visu šo informāciju ir iespēja noteikt sirds un asinsvadu sistēmas saslimšanas risku," pastāstīja ģimenes ārsta Ainis Dzalbs.

Забастовка семейных врачей - Рижская поликлиника - Sputnik Latvija
Ģimenes ārsti apsprieda streiku e-veselības dēļ
Par nepieciešamību novērst slimību runā arī kardioķirurģe Edīte Vārtiņa. Rīgas Paula Stradiņa slimnīcā ir lielas rindas uz sirds operācijām. Dienā viņas ķirurgu komanda paspēj veikt apmēram 6 operācijas. Un Edīte jau sen pazaudējusi savu pacientu skaitu:

"Ir viena pacientu grupa — tie ir vīrieši, kuri vienmēr ir veseli un spēka pilni. Kā zēnus audzina — "vīri neraud!" Un lūk viņi līdz pēdējam ciešās, kamēr nenokrīt. Tā ir īpaša grupa, un viņiem vērts pievērst uzmanību, lai izmeklēšanas tiktu veiktas savlaicīgi. Taču ir arī sievietes, kuras vel līdz pēdējam un neiet pie ārsta, kamēr nekļūs pavisam slikti," saka viņa.    

Ziņu lente
0