Reemigrācijas projekts: 20 ģimenes jau atgriezušās, 31 grasās atgriezties

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Trīs mēnešu laikā pie koordinatoriem vērsušies 964 cilvēki, 439 izrādīja interesi par konkrētiem ar atgriešanos Latvijā saistītiem jautājumiem.

RĪGA, 26. jūnijs — Sputnik. Trīs mēnešu laikā, kuri pagājuši kopš Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) reģionālā reemigrācijas koordinatoru tīkla izveidošanas, Latvijā atgriezušās 20 ģimenes, raksta rus.tvnet.lv.

Pa šo laiku pie koordinatoriem ar pieprasījumu pēc informācijas vērsušies 964 cilvēki, 439 cilvēki izrādīja interesi par konkrētiem ar atgriešanos Latvijā saistītiem jautājumiem. Visbiežāk interesējas par atgriešanos Latgalē.

Tālrunis - Sputnik Latvija
Vakanču "copy-paste" mums nav vajadzīgs: latvieši kritizē reemigrācijas plānu

Divdesmit uz Latviju atgriezušās ģimenes (45 cilvēki) izmantoja reemigrācijas koordinatoru konsultācijas, vēs 31 ģimene (88 civlēki) pēc konsultācijām ar koordinatoriem paziņoja, ka labvēlīgu nosacījumu gadījumā plāno atgriezties Latvijā.

Kā atzīmēja Latgales reģionālā reemigrācijas koordinatore Astrīda Leščinska, visas atgriezušās ģimenes saista savu nākotni ar Latviju.

Šogad valstī darbu sāka pilotprojekts, kura mērķis ir palīdzēt atgriezties dzimtenē darba emigrantiem. Šiem nolūkiem atvēlēti 425 tūkstoši eiro. Programmas ietvaros visos Latvijas reģionos darbu sākuši koordinatori. Viņu uzdevums ir veidot saziņu ar ārzemēs dzīvojošajiem latviešiem, lai noskaidrotu viņu vajadzības un problēmas, kas neļauj atgriezties dzimtenē. Tāpat viņu pienākums ir iespēju robežās sniegt atbalstu šiem cilvēkiem.

Pirmās sarunas ar latviešiem ārvalstīs apliecināja, ka cilvēkus visbiežāk no atgriešanās atbiedē grūtības ar atbilstoša darba meklējumiem, mājokļa un bērnu izglītības jautājums. Dažiem radies arī valodas jautājums — daudzi emigranti jau aizmirsuši latviešu valodu un daudz labāk sarunājas angliski. Tāpēc viņi meklē darbu uzņēmumos, kuros darbā jāizmanto angļu valoda.

Reemigrācijas pilotprojektu plānots pabeigt šī gada 31. decembrī.    

Ziņu lente
0