Bērnam slimnīcā nav sniegta palīdzība, jo tuviniekam nepieciešama pilnvara

© Pixabay / valelopardo Ārsts
Ārsts - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Traumēts bērns sēdējis slimnīcas uzņemšanas nodaļā un gaidījis palīdzību, kamēr ārsti noskaidroja, kāpēc bērnu atvedis vectēvs, nevis vecāki.

RĪGA, 23. jūnijs — Sputnik. Ārsti slimnīcā vilcinājušies sniegt medicīnisko palīdzību 7 gadus vecam zēnam, kurš rotaļas laikā pārsitis uzaci, jo noskaidroja, kāda ir radniecības pakāpe ar vīrieti, kurš viņu nogādājis slimnīcā, vēsta telekanāla TV3 raidījums Bez Tabu.

Bērna māte Ilva žurnālistiem pastāstīja, ka viņš pavadījis brīvlaiku pie vectēva laukos. Bērns pārsitis uzaci, un vectēvs nolēmis nogādāt zēnu tuvākajā slimnīcā. Taču tur nevis sniegta neatliekama palīdzība, bet gan sāka skaidroties par to, kāpēc bērnu nav atveduši vecāki. Administrācija norādīja vectēvam, ka zēns jāatstāj viens, bet viņam jāpagaida citā telpā — zēnam netikšot sniegta palīdzība, līdz tiks noskaidrota viņu radniecība.

Врачи готовятся к операции - Sputnik Latvija
Igauņu ārstiem liegtas tiesības strādāt Somijā valodas nezināšanas dēļ

Galu galā brūce tika apstrādāta un uzliktas šuves, taču slimnīcas darbinieki piebilduši, ka tā bijusi pēdējā reize, kas viņi snieguši palīdzību bērnam, kuru uz slimnīcu nav atveduši vecāki, bet gan cilvēks bez pilnvaras. Slimnīca skaidroja, ka tādas ir personas datu aizsardzības likuma prasības, stāstīja raidījumā.

Veselības ministrijas sabiedrisko attiecību speciālists Oskars Šneiders norādīja, ka apstiprinātajā regulā nav nekādu jaunu noteikumu un prasību pacientiem vai ārstniecības iestādēm. Latvijā jau ilgus gadus ir spēkā likums par pacientu tiesību aizsardzību un citi normatīvie akti, kuri regulē veselības aprūpes iestāžu darba kārtību.

Veselības inspekcijas Ārstniecības iestāžu kontroles nodaļas vadītāja Konstantija Reinfelde norādīja, ka jebkura ārsta un veselības aprūpes iestādes pienākums ir sniegt pirmo un neatliekamo palīdzību cilvēkam, tam tā nepieciešama, neatkarīgi no tā, vai viņš ir pilngadīgs vai ne.

Pacients magnētiskās rezonanses tomogrāfijas laikā - Sputnik Latvija
Daugavpils slimnīca uzskrūvējusi cenas, lai palīdzētu valdībai

Viņa atgādināja, ka sūdzību gadījumā jāvēršas Veselības inspekcijā.

Pagaidām inspekcija nav saņēmusi sūdzības par pirmās vai neatliekamās medicīniskās palīdzības nesniegšanu nepilngadīgajam.

Plānveida izmeklēšanu bērniem līdz 14 gadu vecumam ārsti var veikt tikai vecāku vai pilnvarotas personas klātbūtnē.    

Ziņu lente
0