Latvieši regulāri sūdzas VVC par kebabnīcām, taču sodi nelīdz

© Sputnik / Sergey MelkonovПакистанский кебаб в Риге
Пакистанский кебаб в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts valodas centrs regulāri soda kebabnīcu darbiniekus par latviešu valodas zināšanu trūkumu un tiekas ar iestāžu vadību, taču pārkāpumi turpinās.

RĪGA, 22. jūnijs — Sputnik. Valsts valodas centrs (VVC) informēja, ka regulāri saņem iedzīvotāju sūdzības par kebabnīcu darbiniekiem, kuri slikti pārvalda latviešu valodu, vēsta Press.lv.

VVC atzīmēja, ka veic regulāras pārbaudes un sauc pie atbildības darbiniekus, kuri neizmanto valsts valodu nepieciešamajā līmenī B1, kā arī tiekas ar uzņēmumu vadību. Taču VVC atgādināja, ka nevienu atlaist nevar, ja konstatēts, ka darbinieks nepārvalda valodu vajadzīgajā līmenī.

Kebabnīcās nereti strādā ārzemju studenti, kuri ieradušies Latvijā uz neilgu laiku, piemēram, uz vienu semestri apmaiņas programmas ietvaros. Kadru maiņa ir liela, darbinieku skaits mainās, un arī Valsts ieņēmumu dienestam (VID) tas ir zināms, piebilda VVC.

Пакистанский кебаб в Риге - Sputnik Latvija
"Pakistānas kebabs" skandāla centrā: māna un nerunā latviski

Apkalpošanas kvalitāte kebabnīcās bieži vien tiek apspriesta sociālajos tīklos. Apmeklētāji sūdzas par to, ka darbinieki nesaprot, ko pasūta apmeklētājs, un ar grūtībām atbild latviski. Kebabnīcās ir arī citas problēmas – Latvijas Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) vairākkārt konstatējis šajās iestādēs sanitāro normu pārkāpumus, produktu izmantošanu ar kavētu izlietošanas termiņu, termometru trūkumu saldējamās iekārtās utt.

Nesen kebabnīcu darbam Latvijā uzmanību pievērsa Nacionālās apvienības deputāts Jānis Dombrava. Politiķis aicināja kolēģus ierobežot trešo valstu studentu skaitu un ieteica ieviest kvotu – līdz 3500 cilvēki gadā.

"Galvenokārt tas pieaug no valstīm, kur ir augsts terorisma līmenis, – Pakistāna un Indija. Šie studenti brauc uz Latviju, protams, ne jau studēt, bet tiešām arī strādāt kebabnīcās un citās iestādēs," — paziņoja Dombrava.

Saeima Dombravas iniciatīvu neatbalstīja. Latvijas premjerministrs Māris Kučinskis pozitīvi novērtēja ārvalstu studentu skaita pieaugumu Latvijā – augstākās izglītības eksportu viņš nosauca par vienu no valsts prioritātēm.

Ziņu lente
0