Ārstu biedrība gatava atbalstīt Veselības ministrijas vadītājas atstādināšanu

© Sputnik / Sergey MelkonovVeselības ministrija
Veselības ministrija - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis nosauca elektroniskās veselības aprūpes sistēmas ieviešanu par afēru, no kuras cieš visi, izņemot Veselības ministrijas ierēdņus.

RĪGA, 21. jūnijs — Sputnik. Latvijas Ārstu biedrība gatava atbalstīt veselības ministres Andas Čakšas atstādināšanu jau tagad, Ģimenes ārstu asociācija piekrīt pagaidīt līdz jūlijam, vēsta Latvijas Radio 4 Ziņu dienests.

Jau pusgadu gan mediķi, gan aptiekāri, gan pacienti mokās, izmantojot nekvalitatīvu un darbam absolūti nepiemērotu elektroniskās veselības sistēmu, kuru izstrādājusi Veselības ministrija, paziņoja Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis.

Забастовка семейных врачей - Рижская поликлиника - Sputnik Latvija
Ģimenes ārsti apsprieda streiku e-veselības dēļ

Pēc Apiņa domām, ieviešot e-veselības sistēmu, Veselības ministrija tikai apgrūtinājusi mediķus ar lieku birokrātiju un manāmi apgrūtinājusi viņu darbu.

"Pacients saņem e-recepti, aiziet uz aptieku, tieši tajā brīdī nestrādā e-veselība. Katru dienu vairākas reizes. Neviens nezina, cik ilgi sistēma nestrādās — divas minūtes vai divas stundas. Sliktākā situācijā izrādās aptiekas, kuras nespēj izrakstīt zāles pēc e-receptes. Mēs aptaujājām 2 944 ārstus. Tas ir reālu Latvijas ārstu viedoklis. Viņi saka, ka izjūt patiesas grūtības, pacientiem grūti saņemt zāles. Maijā ārsti izrakstīja par 30% vairāk papīra recepšu. Tātad viņi visi to darīja divkārt — kad jau tā nepietiek laika pacientam, ministrija rosina birokrātiju, domājot tikai par to, lai tiktu aizpildīta e-veselība, nevis par pacientu," sūdzas Apinis.

Viņš nosauca e-veselības sistēmu par afēru, no kuras cieš visi, izņemot Veselības ministrijas ierēdņus.

"Ministrija iztērēja 16 miljonus eiro. Kas tur programmēja? Tā ir krāpniecība vai naudas zādzība. Šīs naudas zādzības dēļ visiem nākas ciest. Ar laimīgiem ģīmjiem staigā tikai ministrijā, stāstot, ka atraduši kārtējos konsultantus. Man ir interesanti, kādēļ mūsu valdība vai Veselības ministrija zog ārsta, pacienta un aptiekāra laiku?" sūdzas Apinis.

Viņš piebilda, ka Ārstu biedrība būtu gatava atbalstīt veselības ministres atstādināšanu no amata.

Врач за работой - Sputnik Latvija
Pārvākšanās uz Rēzekni par 13 tūkstošiem eiro: mediķus sauc uz reģioniem

Ģimenes ārstu asociācijas vadītāja Sarmīte Veide pateica Latvijas Radio 4, ka pagaidīs līdz jūlijam: ja arī tad sistēma nesāks strādāt, nāksies pieprasīt Veselības ministrijas vadītājas atkāpšanos no amata. Iepriekš Asociācija piekrita atlikt līdz jūlijam plānoto streiku.

Līdz Saeimas vēlēšanām, pēc kurām valstī mainīsies valdība, atlicis mazāk par četriem mēnešiem, taču ministru atkāpšanās prasības izskan arvien biežāk. Vakar Saeima izskatīja prasību par tieslietu ministra Dzintara Rasnača atstādināšanu no amata, kuram tiek izvirzīta vaina nespējā sakārtot maksātnespējas sistēmu, savukārt 21. jūnijā tiks izskatīta ekonomikas ministra Arvila Ašeradena atstādināšana no amata, pateicoties kuram Latvijā tika ieviesta elektroenerģijas obligātā iepirkuma sistēma.    

Ziņu lente
0