Latvijas bruņotie spēki atraduši iespēju izdot vēl 11 miljonus eiro

© Sputnik / Sergey MelkonovЛатвийский военный
Латвийский военный - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Šoreiz Latvijas Nacionālie bruņotie spēki pirks kvadraciklus Somijā, jo tie ir ļoti piemēroti Latvijas apvidum.

RĪGA, 17. jūnijs — Sputnik. Latvijas Aizsardzības ministrijas preses dienests ziņo, ka Nacionālie bruņotie spēki (NBS) iegādāsies armijas motorizētos visurgājējus par 11 miljoniem eiro, vēsta Grani.lv.

Miliārā tehnika - Sputnik Latvija
Latvija ietaupīs uz prettanku ieroču munīcijas iegādes

Motorizētie visurgājēji Outlander MAX 650XT Military Version, kas vizuāli atgādina kvadraciklus, tiks pirkti Somijā.

NBS komandieris Leonīds Kalniņš informēja, ka bezceļa transporta līdzekļi ir ļoti piemēroti Latvijas apvidum, tiem ir plašs pielietojuma spektrs, un tie uzlabos armijas mobilitāti.

Pirmos motorizētos visurgājējus NBS plāno saņemt jau 2018. gada nogalē, un mašīnu piegādes turpināsies līdz 2019. gada beigām.

Iepriekš vēstīts, ka bruņojuma iepirkumu nozare ir maksimāli slēgta sabiedriskajai kontrolei, taču Latvijas armijā periodiski izceļas skandāli, kas saistīti ar ieroču, munīcijas un ekipējuma cenu un kvalitāti.

Latvijas armijai noderēs viss

Lielu skaitu jautājumu radīja Latvijas NBS kājnieku brigādes mehanizācija. Pagājušā gadsimta vidū izstrādātās lietotās bruņumašīnas CVR(T), ko Latvijai pārdeva britu karavīri, izrādījās novecojušas un maksāja pārāk dārgi – 123 kāpurķēžu mašīnas Latvijas budžetam izmaksāja ceturtdaļmiljardu eiro. 

Pēc tam izrādījās, la Lielbritānijā aizvērtas visas rūpnīcas, kas ražoja šīm bruņumašīnām paredzētos lādiņus. Taču Latvija paziņoja, ka munīciju ražos pati. Tiesa, līgums vēl nav noslēgts.

Новые казармы в Адажи для контингента НАТО - Sputnik Latvija
Latvija par 10 miljoniem eiro uzbūvēs vēl vienu kazarmu NATO karavīriem

2016. gadā zemessargu vajadzībām tika nopirktas nederīgas patronas: mācību laikā lodes iestrēga ieročos. Šajā laikā notika arī incidents ar sapieru lāpstiņām. Daži dati liecināja, ka tās iepirktas Ķīnā un salūza pēc 5 minūtes ilgas lietošanas.

Savukārt 2018. gada janvārī Latvijas NBS noslēdza līgumu par 13 milj. eiro par vācu šauteņu G36 un cita bruņojuma iegādi vācu kompānijā Heckler & Koch GmbH. Jāpiebilst, ka gadu pirms tam Latvijas kareivji treniņos salauza 57 tādas šautenes. Šī gada februārī Valsts kontrole organizēja Latvijas aizsardzības sfēras centralizēto iepirkumu revīziju un secināja, ka tā ir neefektīva. Valsts kontrole atzīmēja, ka iekšējie un ārējie normatīvie akti tiek ievēroti, taču iepirkumu process ir ārkārtīgi birokratizēts, turklāt nodrošinājuma plānošanas sistēma varētu būt daudz labāka.

Bruņojamies, naudas pietiks

Jāpiebilst, ka iepriekš Latvijas Ministru kabinets atbalstīja Aizsardzības ministrijas bāzes izdevumu palielināšanu 2019. gadā par 12,369 milj. eiro, 2020. gadā — par 14,309 milj. eiro un 2021. gadā — par 53,532 milj. eiro, lai nodrošinātu 2% iekšzemes kopprodukta (IKP) aizsardzības sfērai.

Latvijas aizsardzības nozares budžets 2018. gadā sastāda 575 miljonus eiro – par 126,8 miljoniem eiro vairāk nekā gadu iepriekš.

Ziņu lente
0