Rietumu banka joprojām noraksta svešu naudu: ukraiņu biznesmeņi griežas tiesā

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tāpat kā citi uzņēmumi, Ukrainas kompānijas kļuvušas par Latvijas banku krīzes gūsteknēm - nauda kontos bloķēta kopš marta, par pārbaudi uzņēmumiem nākas maksāt tūkstoti eiro mēnesī, kad tas beigsies – nav zināms.

RĪGA, 15. jūnijs — Sputnik. Latvijas Rietumu bankas klienti no Ukrainas jau trīs mēnešus nevar atgūt savu naudu, veikt maksājumus vai pārskaitīt naudu uz citu banku — līdzekļi ir iesaldēti, banka veic uzņēmumu pārbaudi un ik mēnesi savā labā noraksta tūkstoti eiro, vēsta LTV7 raidījums "Segodņa večerom".

"Esmu programmētājs no Kijevas. Man ir savs produkts. Es to izstrādāju jau ilgu laiku. 2013. gadā nodibināju savu uzņēmumu un atvēru kontu bankā. Šajā kontā saku saņemt ienākumus no sava produkta," — pastāstīja Arsens Ļapins, uzņēmuma Glomar limited vadītājs.

Здание банка Citadele в Тукумсе - Sputnik Latvija
Strādājām Latvijā 20 gadus, un tagad esam padzīti: "Citadeles" klientu stāsti

Ļapinam atvērts konts Latvijas Rietumu bankā, taču jau trīs mēnešus biznesmenim nav piekļuves savai naudai.

"19. martā banka pēkšņi mani informēja, ka pārtrauc apkalpot manu uzņēmumu, vēlreiz lūdza iesniegt maksimālo informācijas paketi par mani un manu uzņēmumu, kā arī informēja, ka līdz pārbaudes beigām es nevarēšu izmantot sava uzņēmuma līdzekļus," — viņš piebilda.

Arsens Ļapins, tāpat kā citi uzņēmēji nezina, cik ilgi varētu turpināties pārbaude.

"Lai arī nevaru veikt nevienu maksājumu, no mana rēķina banka noraksta savā labā 1 000 eiro mēnesī par kompānijas apkalpošanu," — piebilda Ļapins. Pēc viņa teiktā, viņš grasās aizstāvēt savas tiesības tiesā.

Ar līdzīgu situāciju pie žurnālistiem griezās vairāki uzņēmēji. Tiesa, kameru priekšā runāt baidās — atbilstoši līgumam ar banku, viņi nevar publiski vērsties pret finanšu institūciju. Pēc telekanāla datiem kopumā Rietumu banka bloķējusi aptuveni četru tūkstošu uzņēmumu kontus.

Eiro - Sputnik Latvija
Ārzemnieki izņēmuši no Latvijas bankām vairāk nekā divus miljardus eiro

No Rietumu bankas atbildes vietā žurnālistiem tika atsūtīta saite uz preses relīzēm, kurās Latvijas finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola un ASV Finanšu ministrijas pārstāvis Maršals Bilingslijs pozitīvi vērtē bankas centienus cīņā pret naudas atmazgāšanu.

Latvijas banku asociācijā situāciju ar Rietumu banku nekomentē, jo banka no tās izstājusies.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijā atbildējuši, ka neapmierinātie klienti var vērsties pie viņiem. Resors var sniegt atbalstu legāli strādājošajiem uzņēmumiem.    

Ziņu lente
0