Politika

Nacionālisti sūdzas Drošības policijā par Miroslavu Mitrofanovu

© Sputnik / Sergey MelkonovMiroslavs Mitrofanovs
Miroslavs Mitrofanovs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālās apvienības pārstāvji uzskata par pretvalstisku Miroslava Mitrofanova runu krievu skolu aizsardzības akcijā Rīgā.

RĪGA, 7. jūnijs — Sputnik. Nacionālās apvienības valdes locekle Ginta Vilcāne vērsusies Drošības policijā ar lūgumu izvērtēt EP deputāta Miroslava Mitrofanova runu mītiņā krievu skolu aizsardzībai, vēsta Vesti.lv.

Kārtējā protesta akcija pret skolu pāreju pie mācībām latviešu valodā notika Rīgā 2. jūnijā. Atsevišķi dati liecina, ka gājienā piedalījās vairāk nekā 4500 cilvēki. Viens no akcijas organizatoriem, Eiropas Parlamenta deputāts no Latvijas Miroslavs Mitrofanovs uzrunāja klātesošos.

Latvijas Drošības policija - Sputnik Latvija
"Varbūt uzreiz VDK?". Sociālajos tīklos skan joki par DP jauno nosaukumu

Vilcāne ziņoja, ka Mitrofanova runa saturējusi pretvalstiskus elementus. Pēc viņas datiem, eirodeputāts esot paziņojis: " Šī būs mūsu valsts! Mēs panāksim, ka viņi dzīvos pēc mūsu diktāta!"

Vilcāne apgalvoja, ka Mitrofanovs negatīvi izteicies par Latviju un latviešiem, aicinājis klātesošos rīkoties pret Latvijas valstiskumu, suverenitāti un neatkarību. Politiķe uzskata, ka viņa darbības apdraud valstiskumu.

"Šīs personas agrākie izteikumi vienmēr ir tikuši vērsti uz Latvijas valsts sašķeltību, spriedzes palielināšanu valstī kopumā un konsekventu etnisko konfliktu veicināšanu," — piebildusi Vilcāne.

Žurnāliste Alla Berezovska atzīmēja, ka nesaskata Mitrofanova vārdos neko neloģisku.

"Latvijas pilsonis vairākās paaudzēs, Eiropas Parlamenta deputāts no Latvijas saka mītiņā, ka Latvija ir mūsu valsts… Kas šeit būtu pretvalstisks vai pret suverenitāti vērsts? Ja viņš, teiksim, būtu ASV deputāts, es arī būtu sašutusi par tādām runām… Bet tā, manuprāt, skan pavisam loģiski," — rakstīja Berezovska Facebook.

Izglītības reforma Latvijā, kas paredz vidusskolu pāreju pie mācībām latviešu valodā līdz 2021. gada 1. septembrim, radīja sašutumu valsts krievvalodīgo iedzīvotāju vidū. Protesta akcijas notiek visā valstī. Dalībnieku skaita ziņā lielākais pret reformu vērstais pasākums notika Rīgā 1. maijā. Organizatori ziņoja, ka gājienā piedalījušies 7-10 tūkstoši cilvēku.

Янис Иесалниекс - Sputnik Latvija
Drošības policija nav konstatējusi krimināla rakstura informāciju Iesalnieka izteicienos

Eirodeputāti no Latvijas savākuši kolēģu parakstus krievu skolu atbalstam republikā. Dokumentu parakstījuši 115 parlamentārieši, kuri pārstāv visas 28 ES dalībvalstis un gandrīz visas EP frakcijas. Maskava negatīvi vērtē Latvijas valdības centienus izslēgt krievu valodu no izglītības sistēmas. Krievijas ĀM vairākkārt vērsusi ANO, ES, EDSO, Eiropas Padomes tiesībsargājošo struktūru uzmanību uz situāciju valodu jomā Baltijas valstī, kur krievu valodu pārvalda vairāk nekā 40% iedzīvotāju.    

Ziņu lente
0