NATO karavīri mācīsies aizstāvēt Latviju tieši uz ielām, starp civiliedzīvotājiem

© Sputnik / Sergey MelkonovNATO karavīri
NATO karavīri - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Latvijā starptautiskās militārās mācība pāries no poligoniem uz pilsētu ielām, lai NATO karavīri spētu pielāgoties daudzveidīgajam Latvijas reljefam, jeb, varbūt, kārtējo reizi sastrīdēties ar civiliedzīvotājiem.

RĪGA, 4. jūnijs — Sputnik. Svētdien, 3. jūnijā, Latvijā startēja ikgadējās, ASV rīkotās, starptautiskās sauszemes un gaisa spēku militārās mācības Saber Strike, vēsta Lsm.lv.

Pēc Latvijas Aizsardzības ministrijas pārstāves, majores Mairitas Senkevicinas sacītā, mācības Saber Strike 2018 šogad apvienotas ar Latvijā rīkotajām mācībām Summershield. Manevros piedalīsies vairāk nekā 3 tūkstoši karavīru no Albānijas, ASV, Dānijas, Itālijas, Kanādas, Latvijas, Lielbritānijas, Norvēģijas, Polijas, Slovēnijas, Spānijas un Vācijas. Mācībām pievienosies Kanādas vadītā NATO paplašinātās klātbūtnes kaujas grupa Latvijā.

​Turklāt Senkevicina pastāstīja, ka šoreiz mācības izies ārpus poligonu robežām. Manevri notiks pilsētvides apstākļos, tostarp, karavīru treniņiem jānotiek Skrundas apkaimē.

Tāpat nedēļas laikā uz Latvijas ceļiem parādīsies NATO militārā tehnika, tiesa, kolonas būšot nelielas. Tehnikas pārvietošanās uz mācību rajonu, Kurzemē, ieplānota uz 4. un 5. jūniju. Senkevicina pastāstīja, ka, visticamāk, lielākā militārās tehnikas daļa virzīsies no Ādažiem Skrundas, Saldus un Grobiņas virzienā.

Tāpat Aizsardzības ministrijas pārstāve vērsās pie vietējiem iedzīvotājiem un lūdza viņiem neuztraukties, ja viņi pēkšņi pamanīs Kurzemē staigājošus vai braucošus Latvijas karavīrus, zemessargus vai NATO militārās grupas karavīrus. Tāpat viņa palūdza izrādīt sapratni sakarā ar militārās tehnikas pārvietošanas nepieciešamību un atvainojās par iespējamajiem satiksmes ierobežojumiem, kuras tā izraisīs.

Senkevicina paziņoja, ka mācības tiek rīkotas ar mērķi uzlabot partneru un sabiedroto reģionālo sadarbību. Tā kā karavīriem no dažādām valstīm nepieciešams vienādi pielāgoties Latvijas reljefam un mācīties aizsargāt Latviju dažādos apstākļos, sagatavošanās norisināsies ne tikai Ādažu poligonā. Šogad aktīvā mācību daļa pirmo reizi notiks Kurzemes dienvidos.

NATO karavīri ārpus poligona

Iepriekš Krievijas Pļehanova ekonomikas universitātes politoloģijas nodaļas vadītājs, Militāro politologu asociācijas eksperts Andrejs Koškins komentēja analoģisku situāciju ar manevriem, kuri izgāja ārpus poligonu robežām, Lietuvā.

Pēc eksperta domām, NATO un ASV jau sen pārvērtušas Baltijas valstis milzīgā poligonā, un viņiem nav starpības, kur tur kāda teritorija, un kas tajā dzīvo. Un tā visa iemesls ir Baltijas valstu bezgalīgā vēlēšanās pakalpot visā ASV un Ziemeļatlantijas aliansei, kas ļāva NATO rīkot mācības tur, kur vēlas, nevis tur, kur to drīkst darīt.

НЛО - Sputnik Latvija
NLO vai NATO: neparastie apļi debesīs pārsteidz Latvijas iedzīvotājus

Vērts atzīmēt, ka Baltijas iedzīvotāji jau tā sūdzas par NATO karavīru drausmīgo uzvedību to valstu teritorijās, karavīri iesaistās sadursmēs ar civiliedzīvotājiem, notiek kautiņi, turklāt pēc lielām mācībām paliek ļoti daudz atkritumu, kas arī nevar nevienu priecēt.

Savukārt nesen, maija beigās, Britu militārā tiesa nospriedusi uzlikt sodu vairāk nekā 100 eiro apmērā britu karavīram, kurš 2016. gadā nodarīja miesas bojājumus Latvijas iedzīvotājam. Toreiz, ierodoties uz Latviju, lai piedalītos Silver arrow manevros, karavīrs kādā no McDonald's iestādēm, kura atrodas Vecrīgā, uzsāka vārdu apmaiņu ar latvieti Akselu Aizkalnu, pēc kā ar dūres sitienu salauza viņam degunu. Turklāt karavīrs bija reibuma stāvoklī. Un tas nebūt nav rets gadījums.

Kā atzīmēja Lielbritānijas vēstniecībā, izņemot soda nomaksu, kauslīgais karavīrs nākamo trīs gadu laikā nevarēs pretendēt uz amata paaugstinājumu. Taču atvainošanos cietušajam tomēr izteica Latvijas Aizsardzības ministrija, nevis Lielbritānijas attiecīgā iestāde.    

Ziņu lente
0