Latvijā vēlas pastiprināt sabiedrisko pasākumu rīkošanas kārtību

© Sputnik / Sergey MelkonovKrievu skolu aizstāvēšu protesta akcijā
Krievu skolu aizstāvēšu protesta akcijā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vai akcijas par krievu skolu aizstāvēšanu, mītiņi pret krievvalodīgo aktīvistu arestu, "Mūžīgais pulks" un citas līdzīgas daudzu cilvēku pulcēšanās Latvijā kļūs par paaugstināta riska pasākumiem, jeb Latvijas varas iestādes vienkārši pārdzīvo par amerikāņu dzīvību.

RĪGA, 28. maijs — Sputnik. Latvijas Iekšlietu ministrija (IeM) sagatavojusi likuma grozījumus, kuri paredz stingrāku kārtību sabiedrisko pasākumu rīkošanai, lai izvairītos no drošības apdraudēšanas riskiem, vēsta Mixnews.lv.

Iestādē paskaidroja, ka līdz ar drošības risku paaugstināšanos Eiropā, Eiropas valstu specdienestiem ir jābūt pastāvīgi gataviem reaģēt uz visdažādākajiem draudiem.

Nemirstīgā pulka gājiens - Sputnik Latvija
Intervija
Margarita Dragile: "Nemirstīgais pulks" nedrīkst sašķelt Latvijas sabiedrību

Šādu draudu risks īpaši pieaug sabiedrisko pasākumu brīdī, kuri pulcē lielu cilvēku skaitu. Izņemot to, ka šie pasākumi spēj apdraudēt sabiedrības kārtību un drošību, tie var radīt arī terorisma draudus.

Sabiedrisko pasākumu organizēšanas kārības prasību pastiprināšana ir viens no preventīvajiem mēriem šādu draudu novēršanai, uzskata IeM.

Paaugstināta riska pasākumi

Grozījumos, kurus sagatavojusi iestāde, teikts par jaunu sabiedrisko pasākumu veidu — paaugstināta riska pasākumi. Pie tā plānots attiecināt pasākumus, pirms kuriem Valsts policija, Drošības policija, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests vai Valsts Robežsardze informēs par sabiedriskās kārtības un drošības draudiem vai par terorisma draudiem. Pašvaldībām, nodarbojoties ar pasākumu organizēšanu, būs jāņem vērā informācija, kura tiks saņemta no šīm iestādēm.

Пикет в поддержку Гапоненко и Линдермана у Рижской центральной тюрьмы - Sputnik Latvija
"Saša un Volodja, mēs esam ar jums": Rīgā norisinājies politieslodzīto atbalsta pikets

Pagaidām, saskaņā ar spēkā esošo likumu, pasākuma organizatoram jāiesniedz pieteikums pašvaldībā ne vēlāk kā 15 dienas pirms tā rīkošanas. Savukārt pašvaldībai jāizskata pieteikums desmit dienu laikā. Taču IeM piedāvā palielināt pieteikuma iesniegšanas termiņu līdz 30 dienām pirms pasākuma, savukārt izskatīšanas termiņu līdz 15 dienām.

Pieteikumā būs jānorāda pasākuma rīkotāju vārdi un telefona numuri, personu vārdi un telefona numuri, kuras ir atbildīgas par tehnisko drošību un sabiedrisko kārtību, kā arī liecības, kuras apstiprina šo personu pieredzi sabiedrisko pasākumu plānošanā un rīkošanā, un drošības nodrošināšanas plāns. Plānots noteikt, ka visus iesniegtos pieteikumu no sākuma pārbaudīs dome, un pēc tam jau policija.

Tiek atzīmēts, ka grozījumus apstiprināja ministriju valsts sekretāru sanāksmē, tagad tos ir jāizskata valdībai un Saeimai.

Priekš kam teroristiem Latvija

Maija sākumā Amerikas vēstniecība Rīgā brīdināja ASV pilsoņus, kuri atrodas republikā, par iespējamiem terorisma draudiem. Diplomātiskās misijas paziņojumā tika teikts, ka teroristu uzbrukumi varētu būt mērķēti uz ASV pilsoņiem, tostarp, bērniem, un varētu tikt liktas lietā dažādas taktikas, tostarp, uzbrukums un nolaupīšana.

FDD veterāns, Valsts drošības veterāņu analītiskā centra "Vimpel" direktors Sergejs Krivošejevs, komentējot ASV vēstniecības brīdinājumu, paziņoja, ka teroraktu iespējamība Latvijā ir minimāla. Viņš akcentēja uzmanību uz to, ka Latvija aktīvi nepiedalās teroristiskās organizācijas ISIS un vispār starptautiskā terorisma apkarošanā, tādēļ teroristiem šajā valstī nav nekas darāms.    

Ziņu lente
0