Drošības policija aizliegusi Lindermanam pamest valsti

© Sputnik / Sergey MelkonovВладимир Линдерман на заседании суда
Владимир Линдерман на заседании суда - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Sabiedriskā aktīvista pienākums ir reizi nedēļā ierasties policijā.

RĪGA, 24. maijs — Sputnik. Latvijas Drošības policija aizliegusi pamest valsti Latvijas krievu skolu aizstāvim Vladimiram Lindermanam, ko tiesa otrdien atbrīvoja no aresta. Viņa pienākums ir atzīmēties policijā, pastāstīja sabiedriskā aktīvista advokāte Jeļena Kvjatkovska.

"Lindermanam aizliegts izbraukt no valsts, viņa pienākums ir naktī atrasties savā dzīves vietā. Tāpat viņam aizliegts tikties ar konkrētām personām, un reizi nedēļā viņam jāatzīmējas policijā, turklāt nav tiesību mainīt dzīvesvietu," – advokātes teikto citēja RIA Novosti.

Latvijas Drošības policija ierosinājusi krimināllietu pēc Vislatvijas vecāku sapulces, kas noritēja marta nogalē. Tā dalībnieki iebilst pret skolu izglītības pāreju pie mācībām latviešu valodā. Kārtības sargi norāda, ka lieta ierosināta atbilstoši "pretvalstiska nozieguma" un citu krimināli sodāmu darbību pazīmēm.

Эмблема полиции безопасности Латвии - Sputnik Latvija
Drošības policija: Lindermans brīvībā var traucēt lietas izmeklēšanu

Latvijas Krievu savienības organizētajā Vislatvijas vecāku sapulcē tika pausti iebildumi pret reformu. Dažādi cilvēki – gan politiķi un sabiedriskie darbinieki, gan skolēnu vecāki pauda viedokli par to, pie kā novedīs mācības bērniem svešā valodā, un ko darīt, lai apturētu procesu.

Divi pasākuma dalībnieki – Aleksandrs Gapoņenko un Vladimirs Lindermans tika apsūdzēti darbībās pret valsti un arestēti. Lindermans Rīgas Centrālcietumā pavadīja divas nedēļas. Pirmdien tiesa atcēla tiesībsarga arestu. Gapoņenko vēl joprojām atrodas Rīgas Centrālcietumā.

Marta beigās Latvijas Saeima apstiprināja Izglītības likuma grozījumus, kuri paredz visu skolu pāreju pie mācībām valsts valodā līdz 2021./22. mācību gadam. Aprīļa sākumā prezidents Raimonds Vējonis šo likumu parakstīja.

Latvijā dzīvo 2 miljoni cilvēku, 40% no viņiem ir krievvalodīgie. Valsts valodas statuss republikā piešķirts tikai latviešu valodai, krievu valoda ir svešvaloda.

Ziņu lente
0