Imants Parādnieks iesaka pārdot cigaretes un alkoholu par kartēm

© Sputnik / Александр ЗаболотныйCigarešu paciņa
Cigarešu paciņa - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Jāpiebilst, ka runa nav par ģeogrāfiskām kartēm – Nacionālās apvienības deputāts ierosinājis aizliegt maksāt par cigaretēm un alkoholu skaidrā naudā.

RĪGA, 21. maijs — Sputnik. Saeimas deputāts no VL-TB/LNNK ierosinājis Finanšu ministrijai paņēmienu, kas, pēc viņa domām, ļaus Latvijai izvest no ēnu ekonomikas vismaz daļu skaidrās naudas, vēsta Grani.lv.

Pēc Parādnieka domām, jāizstrādā likums, ar ko tirdzniecības punktiem tiks uzlikts par pienākumu pārdot cigaretes un alkoholiskos dzērienus, norēķinoties tikai bezskaidrā naudā. Šis pasākums varētu kļūt par vēl vienu metodi ēnu ekonomikas apkarošanai Latvijā, uzskata deputāts.

Saeimas deputāts un Nacionālās apvienības pārstāvis Imants Parādnieks - Sputnik Latvija
Lietderīgais ar patīkamo: kā papildināt budžetu ar loteriju

Imants Parādnieks atsaucās uz ēnu ekonomikas pētījumu, kurā norādīts: lielākā problēma ir "aplokšņu algas". Deputāts atzīmēja, ka skaidrās naudas vērtība kritīsies, ja daļu preču būs iespējams iegādāties tikai par bezskaidro naudu. Turklāt to iespējams pielietot ne tikai alkoholam un cigaretēm, bet arī citām precēm.

Aptauja, ko 2017. gada nogalē veica portāls CV Market, liecina, ka 84% darbinieku Latvijā tobrīd saņēma visu algu oficiāli, un tikai 1% saņēma naudu aploksnē. 7% respondentu paziņoja, ka lielāko daļu algas saņem oficiāli un vēl mazliet — "aploksnē", bet 6% pastāstīja, ka saņem "aploksnē" lielāko daļu algas.

2016. gadā 4% aptaujāto saņēma tikai "melno" algu. Vēl 4% apgalvoja, ka saņem "aploksnē" lielāko daļu algas. 86% saņēma oficiālo algu, bet 6% norādīja, ka lielāko daļu algas saņem oficiāli.

Iepriekš vēstīts, ka 2016. gadā Saeimā tika apstiprināti Krimināllikuma grozījumi, kuri paredz kriminālatbildību darba devējam, kurš izmaksā algu, nenorādot to grāmatvedības dokumentos. Kriminālatbildība ieviesta arī par kukuļa solīšanu.

Почта Латвии - Sputnik Latvija
Zemāk par minimālo algu: kam Latvijā ir viszemākās algas
Tāpat par neoficiālās algas izmaksāšanu var sodīt ar brīvības atņemšanu, piespiedu darbiem vai naudas sodu. Vainīgais var zaudēt tiesības nodarboties ar noteikta veida uzņēmējdarbību vai ieņemt noteiktus amatus uz laiku līdz trim gadiem.

Informācija liecina, ka pelēko algu visbiežāk izmaksā nozarēs, kas maksā nodokļus vispārējā režīmā, tirdzniecībā un celtniecībā, bet starp nozarēm, kas darbojas mikrozuņēmumu nodokļa režīmā — programmēšanas jomā.    

Ziņu lente
0