Sudraba: Latvija pārvēršas pierobežas zonā bez cilvēkiem un ražošanas

© Sputnik / Sergey Melkonov"No sirds Latvijai" partijas valdes priekšsēdētāja, bijusī valsts kontroliere Inguna Sudraba
No sirds Latvijai partijas valdes priekšsēdētāja, bijusī valsts kontroliere Inguna Sudraba - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Valsts spēku veido nevis tanku iegādes, bet gan tas, cik labklājīgi tajā dzīvo ģimenes un no tā, cik veiksmīgi viņi var mācīties, ārstēties un strādāt, uzskata "No sirds Latvijai" priekšsēdētājā Inguna Sudraba.

RĪGA, 20. maijs — Sputnik. "No sirds Latvijai" partijas valdes priekšsēdētāja, bijusī valsts kontroliere Inguna Sudraba pastāstīja, kādēļ Latvija ir īpaša radio Baltkom programmā "Atvērums".

Atbildot uz jautājumu par to, kā viņa uztvēra Latvijas premjerministra Māra Kučinska paziņojumu par Valsts Kontroles graujošo darba stilu, Sudraba pastāstīja, ka, apsūdzot Valsts Kontroli, Kučinskis centās uzsist sev cenu. Pēc Sudrabas sacītā, pēdējo gadu laikā Latvijas politiķi izmanto nekonkrētus argumentus, savukārt apsūdzības tiek izmantotas, lai izceltu sevi uz citu rēķina.

Vāji cilvēki bez vērtībām

Sudraba tāpat atzīmēja, ka Latvijā pastāvīgi notiek demokrātiskā regresa process, un politiķu maniere izvairīties no jebkādas kritikas ir spilgts šīs parādības rādītājs.

"Mums ir koalīcijas padome, tas nozīmē, ka Latvijā nav parlamenta diskusiju, nav atklātu apspriedumu. Parlaments baidās no atvērtām diskusijām un jau daudzus gadus nestrādā ar apzināšanos, ka viņš ir izpildvaras uzraudzītājs, jo tiek uzskatīts, ka kritizēt valdību ir nepareizi. Taču normālā pasaulē tā nenotiek," pateica Sudraba.

Viņa uzsvēra, ka Latvijas valdībā ir tikai viens pareizs viedoklis, un, ja kāda viedoklis atšķiras, tad šis cilvēks uzreiz kļūst par ienaidnieku, viņu klasificē kā nelojālu, kas atkal liecina par vājību. Politiķe paskaidroja, ka šāda situācija ir nepieļaujama, jo pie pareiza lēmuma var nonākt tikai tad, kad tu ieklausies citu viedoklī.

Стеклянная банка с крышкой - Sputnik Latvija
Uzticēties vai nē: kā latvieši uztvēruši banku krīzi

Runājot par to, cik lielā mērā esošā situācija Latvijas valdībā atgādina padomju Kompartiju, Sudraba pasūdzējās par mūsdienu ideju trūkumu un paziņoja, ka daudz ko no padomju pagātnes varētu paņemt mūsu tagadnei, jo toreiz pats galvenais, kas bija cilvēkam, viņa vērtības, visur bija vienādas, savukārt šobrīd nav vienota priekšstata ne par ko.

"Es par to, lai ļautu cilvēkiem domāt patstāvīgi. Jo vairāk cilvēki domā, jo mazāk iespēju tam, ka kāds aizvedīs viņus nepareizā virzienā," uzsvēra bijusī valsts kontroliere.

Vēlēšanas un vienaldzīgi cilvēki

Atbildot uz jautājumu par gaidāmajām Saeimas vēlēšanām, Sudraba, kuras partija "No sirds Latvijai" pagaidām neietilpst partiju reitingā pat pirmajā pieciniekā, paziņoja, ka šobrīd ir pārāk agri spriest par iespējamajiem balsošanas rezultātiem, jo daudzi cilvēki Latvijā vispār nezina, vai ir vērts iet uz šīm vēlēšanām.

"Ir ļoti svarīgi runāt ar cilvēkiem, kuriem nav intereses par vēlēšanām, jo tas ir vissliktāk, jo vienaldzīgi cilvēki ir milzīgs drauds valstij. Tas ir tas, pie kā novedusi politika, par kuru mēs jau runājām, — turēt cilvēkus slēgtā telpā, nedot viņiem izteikties, lai viņi būtu vienaldzīgi pret to, kas notiek, un tad vara varēs pieņemt jebkādus lēmumus, kuri tai ienāks prātā," uzsvēra Sudraba.

Pēc viņas sacītā, varas iestādes pieradušas gadiem domāt tikai par šauru cilvēku loku, un tieši tādēļ Latvijas iedzīvotāji turpina aizbraukt no valsts, un Latvija kļūst līdzīga pierobežas zonai, kur nav nedz cilvēku, nedz ražošanas.

Spēcīga Latvija — tie ir cilvēki

"Latvija kļūs stipra tikai tad, kad tajā dzīvos lielas labklājīgas ģimenes, kurām būs visas iespējas mācīties, ārstēties, strādāt. Valsts spēks noslēdzas nevis tanku iegādēs. Pat ja runājam par valsts aizsardzību. Nu kāda valsts šodien iegulda visus līdzekļus tanku iegādē, neviens jau šādi vairs nekaro, karš tiek rosināts ar augsto tehnoloģiju palīdzību," pateica politiķe.

Tāpat viņa piedāvā padomāt par to, kā vērtas ir Latvijas varas iestādes, kuras domā tik par karu tā vietā, lai nodarbotos ar valsts attīstību. Tāpat Sudraba paziņoja, ka nevar saprast, kādēļ Latvijas politiķiem ir paradums noliekt galvu kāda priekšā un pildīt kāda nesaprotamas pavēles pat ātrāk, nekā šīs pavēles tiem paspēj pateikt.

Марш рассерженных родителей в Риге в знак протеста против реформы в русских школах - Sputnik Latvija
Politika
Katrs septītais eirodeputāts iestājies par krievu skolu aizstāvību Latvijā

"Būtu vēl kaut kāda jēga, ja aizsardzība būtu mūsu nacionālais bizness. Taču tas nav mūsu nacionālais bizness, diemžēl. Mūsu aizsardzība ir stiprās ģimenēs un labos ceļos. Latvija ir tik maza valsts, ka šeit var padomāt praktiski par katru tās iedzīvotāju, padomāt par to, kā cilvēks spēj īstenot savus sapņus," uzsvēra Sudraba.

Politiķe atzīmēja, ka Latvijas valdībā nav nekādas vispārējas līnijas, kura būtu virzīta uz kaut kādu mērķi. Tā vietā, lai radītu saturīgus projektus, kuri būtu virzīti uz perspektīvu, partijas producē vien kaut kādas dzirksteles, lai izceltos.

"Katrs meklē iespēju iegūt individuālo bonusu. Piemēram, runa ir par reģionālo attīstību, savukārt labklājības ministrs tikmēr slēdz iestādes, samazinot darba vietu skaitu, izglītības ministrs dara vēl kaut ko. Politiķu rīcībām nav kopīguma," paskaidroja Sudraba.

Krievu jautājums

Viņa pamanīja, ka Latvijas politiķiem šobrīd nav ko piedāvāt sabiedrībai un nav ar ko lepoties, viņi var piesaistīt uzmanību tikai ar savu iekšējo cīņu, tādējādi radot karstu situāciju un novēršot valsts iedzīvotāju uzmanību no tā, kas patiesībā notiek valstī, no problēmām.

Šeit Sudraba minēja krievu skolu problēmu, kurā šobrīd Latvijā ir ļoti asa. Pēc politiķes domām, tas ir mākslīgi izveidots konflikts, kurš ir radīts, lai cilvēki novērstu uzmanību un vairs nedomātu ne par ko citu. Sudraba uzskata, ka politiķi turpina mākslīgi kurināt situāciju ap šo problēmu, jo viņiem tas ir izdevīgi, izdevīgi visām politiskajām nometnēm.

"Politiķiem nepieciešamas tēmas, kuras pastāvīgi saglabās spriedzi sabiedrībā, lai cilvēki neuzdotu neērtus jautājumus," pateica Sudraba.

Atbildot uz jautājumu par to, kādēļ Latvijas varas iestādes tik ļoti tiecas atbrīvoties no visa krieviskā valstī, Sudraba atzīmēja, ka nesaprot šo pozīciju un uzskata, ka Latvija tieši ir interesanta ar savu daudzveidību.

Телевизионный пульт - Sputnik Latvija
EDSO apsprieda iespējamo apraides samazināšanu krievu valodā Latvijā

"Es necienu tos cilvēkus, kuri neprot ar cieņu izturēties pret citiem. Latvija kā reizi ir interesanta ar to, ka šeit dzīvo ļoti daudz tautību, un mums katram ir savas dziļas saknes, tradīcijas, interesanta kultūra, un katram ir ko pamācīties vienam no otra. Un, ja kāds tā bīstas pats no sevis, ka nevēlas redzēt, ka pastāv cita kultūra, tad viņš ir vājš cilvēks," paziņoja Sudraba.

Viņa atzīmēja, ka viņas partija ir par to, lai cilvēki kopā strādātu, kopā dzīvotu, ieklausītos viens otrā un kopā mainītu Latviju par labu.

"Ja cilvēkam nav ar ko lepoties, ja vienīgais, uz ko viņš ir spējīgs, ir pazemot citus, tad tas nav cilvēks, bet niecība. Taču problēmas būtība nav skatīties, ko dara cits un rādīt ar pirkstu uz viņu. Jādara tas, kas tev ir jāizdara, ieguldīt zināšanas un pieredzi savā attīstībā. Es analizēju viedokļus, nevis cilvēkus," paskaidroja Sudraba.

Ziņu lente
0