Latvijā nav darba invalīdiem

© Sputnik / Sergey MelkonovПример силы, духа и упорства - бодибилдинг в инвалидной коляске
Пример силы, духа и упорства - бодибилдинг в инвалидной коляске - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
No 150 tūkstošiem Latvijā dzīvojošo invalīdu tikai dažiem izdodas atrast darbu. Pie visa vainīgi stereotipi, kuros iestrēgusi sabiedrība Latvijā.

RĪGA, 15. maijs — Sputnik. Latvijā reģistrēti 150 tūkstoši cilvēku ar invaliditāti, un tikai nepilniem 20% viņu vidū izdodas atrast darbu, stāsta Grani.lv

Invalīdu un viņu draugu biedrības Apeirons projektu koordinatore Irina Parhomenko pastāstīja, ka grūtības darba meklējumos invalīdiem sagādā aizspriedumi, kuri sakņojušies Latvijā. Viņa atzīmēja, ka sabiedrībā joprojām valda bailes par to, ka invalīdu darba kvalitāte ir zemāka, lai arī tā nav patiesība, un tam ir milzum daudz piemēru.

Taču darba devēju aizspriedumi neļauj iekārtoties darbā cilvēkiem ar ierobežotām tiesībām. Parhomenko atzina, ka tas ir galvenais šķērslis invalīdu integrācijas ceļā.

Labklājības ministrija problēmu nesaskata

Sieviete invalīda ratiņkrēslā - Sputnik Latvija
Vairāk nekā 180 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju ir invalīdi

Toties Labklājības ministrija Parhomenko viedoklim nepiekrīt un uzskata, ka pēdējos gados situācija ir uzlabojusies – mazinājies darbnespējīgo personu skaits, turklāt esot sarukuši arī stereotipi.

LM Darba tirgus politikas departamenta direktora vietniece Ilze Zvīdriņa pastāstīja, ka Nodarbinātības valsts aģentūra piedāvā subsidēto darbā iekārtošanu invalīdiem.

"Darba devējiem tiek dota darba algu subsīdija līdz pat 645 eiro apmērā, un darba devēja pienākums ir veikt sociālās iemaksas," – paskaidroja Zvīdriņa.

Taču biedrības Apeirons pārstāve norādīja, ka darba devēji tik un tā izvēlas darba attiecību pārtraukšanu ar invalīdu, tiklīdz beidzas subsidēšana.

Biedrība Apeirons kopā ar Alsviķu profesionālās skolas vadību, kurā lielākā daļa audzēkņu ir ar īpašajām vajadzībām, atzīmē, ka darba devēji Latvijā viegli pieņem darbā ārvalstniekus, taču ignorē kvalificētus savas valsts pilsoņus, kam ir veselības problēmas.

Tomēr LM apsolījusi aktualizēt jautājumu par izmaiņām Darba likumā. Šobrīd likuma 109. pants paredz, ka darba devējam aizliegts uzteikt darba līgumu ar darbinieku, ja viņš atzīts par invalīdu.

"Svarīgi saglabāt tiesības, bet arodbiedrības nākušas klajā ar priekšlikumu, ka būtu garāks uzteikuma periods šai te specifiskajai grupai, kurai ir nepieciešams ilgāks laiks, lai atrastu darbu," – stāstīja Zvīdriņa.

Darbinieku trūkst, taču invalīdus nepieņemsim

Iepriekš vēstīts, ka Sabiedriskās integrācijas fonda un analītiskā uzņēmuma Kantar TNS organizētā aptauja uzņēmumu vadītāju vidū liecina: mazāk nekā puse darba devēju Latvijā ir gatavi pieņemt darbā invalīdus un cilvēkus ar hroniskām slimībām.

Ratiņkrēsls - Sputnik Latvija
Darba devēji: darbinieku trūkst, taču invalīdus neņemsim

Pārsvarā darba devēji nevēlas pieņemt darbā invalīdus stereotipu dēļ. Tikai 13% uzņēmumu vadītāju minēja līdzekļu trūkumu, 8% norādīja, ka pašlaik ir ļoti sarežģīta ekonomiskā situācija un darbiniekus ar ierobežotām iespējām nav izdevīgi pieņemt, bet 5% paskaidroja, ka invalīdi ne vienmēr sastop izpratni kolektīvā.

Tiesa, 20% darba devēju tomēr paziņoja, ka saskārušies ar personāla trūkumu un pauda gatavību pieņemt invalīdus un pielāgot darba vietas viņu vajadzībām.

Ziņu lente
0