Latvijas iedzīvotāji zaudē darbu hronisku sāpju dēļ

© Sputnik / Саид Царнаев / Pāriet pie mediju bankasMedicīniskā apskate
Medicīniskā apskate - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Katru piekto Latvijas iedzīvotāju moka hroniskas sāpes. Dažus šī problēma spiež mainīt darbības jomu, citi pat kļūst par bezdarbniekiem.

RĪGA, 13. maijs — Sputnik. Latvijas Sāpju izpētes biedrības veiktās aptaujas rezultāti liecina, ka hroniskas sāpes Latvijā cieš 19% iedzīvotāju, vēsta Baltnews.lv.

Aptaujā piedalījās 2005 cilvēki, ar 207 viņu vidū tika veiktas padziļinātas intervijas.

Lielāko daļu aptaujāto — 37% moka muguras sāpes, nedaudz mazāk — 34% sūdzas par locītavu sāpēm. Vēl vairāk, 63% respondentu paskaidroja, ka sāpju dēļ mazinās darbspēja, 13% pastāstīja, ka hronisku sāpju rezultātā zaudējuši darbu, bet 15% to dēļ bijuši spiesti mainīt darbības sfēru.

Фармакологические препараты в цехе упаковки в блистеры в лабораторно-промышленном комплексе - Sputnik Latvija
Deputāts: nabagie latvieši var kļūt par farmaceitisko kompāniju "izmēģinājumu trusīšiem"

Rīgas Stradiņa universitātes profesore neiroloģe un algoloģe Ināra Logina paskaidroja, ka cilvēki, kurus moka hroniskas sāpes, nesteidz vērsties pie speciālistiem. Latvijas iedzīvotāji dod priekšroku patstāvīgai ārstēšanai, izmanto pieejamus un populārus pretsāpju preparātus, kuri, pēc būtības, problēmu nerisina.

Logina ieteica necensties mazināt simptomus ar pretsāpju līdzekļu palīdzību, bet gan vērsties pie hronisku sāpju speciālistiem — algologiem, kuri palīdzēs izvēlēties piemērotu terapiju, kas ietver gan zāles, gan ārstniecisko fizkultūru.

Algoloģija — medicīnas nozare, kas pēta asas un hroniskas sāpes, kā arī to apkarošanas metodes — pretsāpju terapiju, analģētiķus un to darbībuas mehānismu.

Pie ārsta neiešu

Iepriekš vēstīts, ka, saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes aptaujas rezultātiem, 2017. gadā 20,1% Latvijas iedzīvotāju vispār neapmeklē ģimenes ārstu. Turklāt gandrīz puse — 48,7% valsts iedzīvotāju vecumā no 16 gadiem pēdējo 12 mēnešu laikā nav apmeklējuši ārstus-speciālistus, 48,9% — stomatologu.

Aptaujas dati liecina, ka Latvijas iedzīvotājus visbiežāk pie ģimenes ārsta vērsties spiež tika bērna dzimšana.

Turklāt 40,8% aptaujāto valsts iedzīvotāju uzskata, ka viņiem ir laba veselība, bet 38,9% norāda, ka viņu veselības stāvoklis ir vidējs.    

Ziņu lente
0