Pie ģimenes ārsta lētāk ar taksometru: Latvijas "ātrie" audzinās pacientus

© Sputnik / Sergey MelkonovNeatliekamā medicīniskā palīdzība
Neatliekamā medicīniskā palīdzība - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests ar 1. jūniju paaugstina maksu par nepamatotiem izsaukumiem, rēķinus tagad izrakstīs speciāls darbinieks, nevis ārsti.

RĪGA, 11. maijs — Sputnik. Lai atslogotu neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta brigādes (NMPD), no 14. maija, mediķi vairs neizrakstīs rēķinus pie pacienta mājās par nepamatotu izsaukumu, tas notiks centralizēti, raksta laikraksts Latvijas Avīze.

NMPD ar to nodarbosies speciāls darbinieks, kurš izrakstīs rēķinus un nosūtīs tos pacientiem pa pastu.

Новые машины неотложной помощи в Латвии - Sputnik Latvija
Neatliekamā palīdzība Latvijā paaugstinās nepamatoto izsaukumu maksu par 40%

Turklāt no 1. jūnija pieaugs maksa par nepamatotiem izsaukumiem. Tagad par tiem maksā 40,14 eiro, bet no jūnija tarifs pieaugs līdz 56 eiro. Daudzi cilvēki izsauc ātro palīdzību bez nepieciešamības, turklāt dažkārt, skaidro NMPD vadība, kas nolēmusi " šos cilvēkus nedaudz ierobežot, kas nenākšot par sliktu arī audzināšanas nolūkā ".

Jau tagad sarunas laikā dispečerdienests pacientu brīdina, ka, visticamāk, būs jāmaksā, ja, pamatojoties uz simptomu aprakstu, uzskata, ka tas tiks uzskatīts par nepamatotu izsaukumu.

NMPD pastāstīja, ka viens "neatliekamās palīdzības" izsaukums izmaksā apmēram 100 eiro. Savukārt ģimenes ārsta pieņemšana Rīgā un piepilsētās maksā aptuveni 20 eiro, bet reģionos — 10-15 eiro. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā uzskata, ka lētāk ir izsaukt ģimenes ārstu vai pat aizbraukt pie viņa ar taksometru, nevis zvanīt "ātriem" saistībā ar gadījumiem, kad pacienta dzīvība un veselība faktiski nav apdraudēta.

Рижская Восточная клиническая университетская больница - Sputnik Latvija
Ministrijas saskaņojušas maksu par "pilnu medicīnisko pakalpojumu grozu" 2018. gadam

Iepriekš NMPD vadītāja Liene Cipule paziņoja, ka "ātriem" pašlaik liela problēma ir nepamatoti izsaukumi, kas noslogo brigādes un apgrūtina palīdzības sniegšanu tiem, kuriem tā patiešām ir vajadzīga.

Cipule paskaidroja, ka neatliekamā palīdzība jāizsauc tikai kritiskās situācijās, kad apdraudēta veselība vai dzīvība. Pie tādiem gadījumiem pieder insults, plašas traumas, astmas lēkme, diabētiskā koma utt.    

Ziņu lente
0